Slovenija 26.12.2019 7:30

Žabe Gregorja Strniše po 50. letih v prenovljeni podobi

Ljubljana, 26. decembra - V Stari mestni elektrarni bosta drevi ob 18. in 21. uri premieri predstave Žabe po besedilu Gregorja Strniše, v režiji Maruše Kink in produkciji zavoda Bunker. "Duše so verjetno naprodaj že od samega koncepta duše naprej. Z njimi in za njih ljudje barantamo že tisočletja," je za STA o predstavi napisala režiserka.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dodala je, da je 50-letnica nastanka drame Žabe zgolj naključje. "Sama se z njo srečujem že dlje časa. Motivi, ki se v njej pojavljajo, so že arhetipski - hudič, Lazar, jabolko, Eva - in so odličen material za zgodbo. Strniševa poezija je zelo prizemljena, čeprav se razteza od tu v vesolje."

Žabe ali prilika o ubogem in bogatem Lazarju je drama Gregorja Strniše, ki je izšla leta 1969, a ostaja aktualna še danes. Govori o pismonoši Lazarju, ki pride v staro krčmo Žabe na robu barja. Ko Lazar točaju izda, da vse noči sanja o tem, da je bogat, se mu točaj razkrije kot hudič. Lazarju ponudi kupčijo: spremenil ga bo v bogataša, a bo moral pismonoša v zameno pozabiti na dosedanje življenje.

"Strnišev tekst smo prepletli s slikami in prizori, ki so sproti nastajali na vajah. V predstavi so ostali tudi improvizirani teksti igralcev," je napisala režiserka. Na vprašanje, zakaj je drama še vedno aktualna, je odgovorila, da so duše "verjetno naprodaj že od samega koncepta duše naprej. Z njimi in za njih ljudje barantamo že tisočletja".

Ustvarjalce predstave poleg moralitetne strani drame zanima odpiranje prostorov, ki nastanejo ob asociativnem branju besedila. Želja po tem, kar nismo, ustvarja notranjo napetost. Začasno jo poteši fantazma o Drugem - boljšem, hitrejšem, spretnejšem, modrejšem, lepšem, bogatejšem. A Drugi se vedno izmika, tudi Strniševemu hudiču, ki sleherniku znova in znova skuša pomagati, hlepi pa po svojem koncu in izhodu iz večnosti, je napisano na spletni strani zavoda Bunker. Je uresničitev naših največjih in najglobljih želja tisto, česar se v življenju najbolj bojimo?

Na odru bodo Nejc Cijan Garlatti, Katarina Rešek - Kukla, Nika Rozman in Stane Tomazin. Avtorji in izvajalci glasbe so Maša Budič, Danijel Bogataj in Blaž Podobnik, za kostumografijo in scenografijo je poskrbela Tina Bonča, za dramaturgijo Daša Lakner.

Ponovitvi predstave bosta 22. in 23. januarja.