Svet 18.12.2019 5:00

V ožjem izboru za mednarodnega oskarja deset filmov

Los Angeles, 18. decembra - Ameriška filmska akademija je objavila ožji izbor desetih filmov za oskarja za najboljši mednarodni film. Izmed 93 kandidatov je izbrala filme iz Češke, Estonije, Francije, Madžarske, Severne Makedonije, Poljske, Rusije, Senegala, Južne Koreje in Španije. Nagrado bo prvič podelila z novim imenom, pet nominirancev bo razglasila 13. januarja.

ZDA, Los Angeles. Podelitev oskarjev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Podelitev oskarjev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V ožjem izboru za oskarja za najboljši mednarodni film so: The Painted Bird Vaclava Marhoula s Češke, Truth and Justice Tanela Tooma iz Estonije, Nesrečniki Ladja Lyja iz Francije, Those Who Remained Barnabasa Totha z Madžarske, Honeyland Ljuba Stefanova in Tamare Kotevske iz Severne Makedonije, Corpus Christi Jana Komase s Poljske, Prekla Kantemira Balagova iz Rusije, Atlantics Matija Diopa iz Senegala, Parazit Bonga Joon-Hoja iz Južne Koreje ter Bolečina in slava Pedra Almodovarja iz Španije.

Kategorija se je do letos imenovala najboljši tujejezični film, akademija pa je poleg preimenovanja razširila tudi število filmov v ožjem izboru z devet na deset. Izmed njih bo 13. januarja razglasila pet nominirancev, nagrado pa bo podelila na slovesnosti 9. februarja.

Za nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec je kandidiralo 93 držav, slovenski kandidat je bil film Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc.