Slovenija 18.12.2019 12:40

Na DSP zimsko branje v okviru akcije World Poetry Movement

Ljubljana, 18. decembra - Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) bo zvečer potekalo zimsko branje članov društva in drugih avtorjev, s katero se pridružujejo globalni pesniški akciji World Poetry Movement. Ta z branji po svetu poudarja, da je "poezija pot do miru". S tem naslovom se v novembru in decembru dogajajo branja v 75 državah.

Ljubljana. Branje poezije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje poezije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Organizacija World Poetry Movement (WPM) oziroma Svetovno pesniško gibanje v novembru in decembru po vsem svetu pripravlja branja s poslanico Poezija je pot do miru, s katerimi opozarja na številne konfliktne situacije. DSP se je ob tej priložnosti pridružilo več kot 400 dogodkom v 75 državah z branjem in glasbo, ki bo trajalo od 19. ure do poznih večernih ur, na ta način pa se bodo tudi poslovili od starega leta.

Projekt bo uvodoma predstavila Barbara Pogačnik, ki je februarja sodelovala na enem do organizacijskih sestankov gibanja. Na literarnem festivalu v Vietnamu se je sestal ožji odbor gibanja, ki po njenih besedah predstavlja neke vrste alternativni Pen. Kot je povedala za STA, veliko držav iz regije Južne Amerike, Afrike in Azije čuti potrebo po tem, da spodbujajo idejo miru v svojih regijah s konkretnimi akcijami, kot so branja, ki povežejo ljudi.

Gibanje je po njenih besedah deloma povezano tudi z ekološkimi gibanji. Ustanovljeno je bilo v Medellinu v Kolumbiji leta 2011 in je po njenih besedah pomembno prispevalo k sklenitvi mirovne pogodbe med sprtimi stranmi v državi, kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos pa je leta 2016 prejel Nobelovo nagrado za mir.

Kot je še povedala, v Kolumbiji še vedno čutijo, da ima gibanje smisel, čeprav jih je politika, podobno kot v Sloveniji, ko so k osamosvojitvi pomembno prispevali pisatelji, kasneje porinila na stran.

Na maratonskem branju bodo sodelovali Gabriela Babnik, Matej Krajnc, Ana Porenta, Jana Kolarič, Barbara Korun in številni drugi. Za glasbeno vzdušje bo poskrbel Matjaž Pikalo.