Na hitro prelistano 21.12.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. decembra - Pri Mladinski knjigi je izšla kriminalka Nož, ki jo podpisuje norveški pisatelj Jo Nesbo, založba Miš je izdala knjigo Atomske navade ameriškega avtorja Jamesa Clearja. Pri Sodobnost International je izšla knjiga Toneta Hočevarja Skušnjave, založba Grlica pa je izdala slikanico Vsi so videli mačko Brendana Wenzla.

Ljubljana. Knjiga Jamesa Cleara z naslovom Atomske navade. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jamesa Cleara z naslovom Atomske navade.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga ilustratorja Brendana Wenzela z naslovom Vsi so videli mačko. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga ilustratorja Brendana Wenzela z naslovom Vsi so videli mačko.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Toneta Hočevarja z naslovom Skušnjave. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Toneta Hočevarja z naslovom Skušnjave.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga norveškega pisatelja Joa Nesba z naslovom Nož. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga norveškega pisatelja Joa Nesba z naslovom Nož.
Foto: STA

NOŽ - 12. KNJIGA IZ SERIJE O INŠPEKTORJU HARRYJU HOLEJU

Harry Hole je na tleh. Rakel - edina ženska, ki jo je kdaj ljubil - ga je nepreklicno postavila pred vrata. Na oselski policiji mu dajo priložnost za nov začetek na oddelku za preiskovanje nerešenih primerov. Harry bi se raje zakopal v primere, povezane s Sveinom Finnejem, serijskim posiljevalcem in morilcem, ki ga je pred leti pomagal spraviti za zapahe. Finne je po prestani kazni spet na svobodi in Harry je prepričan, da se bo vrnil na stara pota. Toda to je šele začetek težav. Harry se nekega jutra zbudi okrvavljenih rok in sploh ne ve, kaj se je dogajalo prejšnjo noč. To pa je šele začetek groze.

Nesbo velja z več kot 40 milijoni prodanih knjig za nespornega kralja skandinavskih kriminal. Njegov zaščitni znak so napete in zapletene zgodbe; genialno jih razpleta zavzeti, trmasti policijski inšpektor, ki se obenem nenehno bori z lastnimi demoni, so še zapisali. Prevod podpisuje Petra Piber.

ATOMSKE NAVADE - PREPROST IN PREIZKUŠEN NAČIN ZA PRIDOBIVANJE DOBRIH TER OPUŠČANJE SLABIH NAVAD

Knjiga se v celoti posveča načinu, kako se lahko vsak dan izboljšamo za en odstotek tako, da se znebimo slabih navad in pridobimo dobre. Navaja najpogostejše napake, ki jih ljudje storimo pri spreminjanju navad. Razloži, kako pridobiti motivacijo in voljo za spremembe, kako zgraditi močnejšo osebnost in kako verjeti v svoj uspeh. Pokaže, kako pripravimo okolje, da uspeh pri spreminjanju navad lažje dosežemo. Če pri tem slučajno skrenemo s poti, nam knjiga svetuje, kako kljub temu doseči cilj, so zapisali pri založbi.

Dodali so, da knjiga spremeni način razmišljanja o napredovanju in uspehu v človekovem življenju. Ponuja orodja in strategije, ki jih potrebujemo za spreminjanje svojih navad - tako ekipi, ki želi zmagati na prvenstvu, organizaciji, ki se želi repozicionirati v svoji panogi, ali posamezniku, ki bi rad prenehal kaditi, se trudi shujšati, morda zmanjšati stres ali doseči kakšen drug cilj. Prevod podpisuje Nataša Grom.

SKUŠNJAVE - NOVINARJEVA ZGODBA

Skušnjave bralca popeljejo v zaodrje krvavih diktatur, političnih spletk, neresnic in polresnic, cenzure, pa tudi dvomov in dilem, s katerimi se je v svoji novinarski karieri spopadal Tone Hočevar. Pripovedujejo o prijateljstvih, ki so se tkala med novinarskimi kolegi, ter živo opisujejo tako izjemne dogodke, kot so srečanje z Gregoriem Fuentesom, Hemingwayevim čolnarjem in "starcem" iz romana Starec in morje, pogovor s predsednikom Giuliom Andreottijem in prisostvovanje na delovnih zajtrkih Opusa Dei. Kot so zapisali pri založbi, je Hočevar rojen pripovedovalec, ki bralca potegne v osrčje viharnih trenutkov, ko se je pisala zgodovina.

Tone Hočevar je novinar, poročevalec, urednik, televizijski voditelj, avtor dokumentarcev, številnih člankov, dolgoletni sodelavec RTV in časopisa Delo. Služboval je na različnih koncih sveta, v Mehiki, na Kubi in v Italiji, ter se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine.

VSI SO VIDELI MAČKO - KAKO VIDIJO MAČKO PES, ČEBELA, BOLHA

Kot so zapisali pri založbi, besede in podobe vabijo naše čute, da sledimo potepu tega tihega opazovalca in lovca. Ko odpremo knjigo, vstopimo v presenetljiv vizualni svet, v veličastno praznovanje opazovanja, radovednosti in domišljije. Bi radi vedeli, kako pes vidi mačko, kako jo vidi čebela, bolha? Je mačka mehka, ostra, črtasta, točkasta? Vsaka od živali jo vidi drugače, a vse nam ponudijo možnost, da pogledamo svet skozi njihove oči in ga poskušamo razumeti na njihov način.

Brendan Wenzel je ilustrator, diplomant Prattovega inštituta in živi v zvezni državi New York. Njegove ilustracije se pojavljajo v otroških knjigah in animacijah po vsem svetu. Je predan okoljevarstvenik in sodelavec številnih organizacij, ki se zavzemajo za zaščito in ohranjanje naravnih okolij in ogroženih vrst. Slikanica Vsi so videli mačko je uvrščena na Caldecottov častni seznam 2017, prevod podpisuje Janja Remškar.