Slovenija 22.12.2019 9:00

Inšpektor Birsa in njegova ekipa prihajata na televizijo

Ljubljana, 22. decembra - Na prvem programu TV Slovenija bo drevi ob 20. uri na sporedu prvi del serije Jezero, ki je nastala po kriminalki Tadeja Goloba. Inšpektorja Tarasa Birso igra Sebastian Cavazza. Vse se začne pri najdbi trupla brez glave. Kdo je žrtev in kdo morilec? To in še marsikaj bo Birsa raziskoval s svojo ekipo, hkrati pa bo razburkana tudi njegova zasebnost.

Ljubljana, Kolosej. Predstavitev ozaveščevalne kampanje proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti Odklikni. Igralec v filmu Gajin svet Sebastian Cavazza. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, Kolosej.
Predstavitev ozaveščevalne kampanje proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti Odklikni.
Igralec v filmu Gajin svet Sebastian Cavazza.
Foto: Anže Malovrh/STA

Serijo Jezero sta po med slovenskimi bralci izjemno dobro sprejeti Golobovi kriminalki režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik, scenarij pa poleg Luzarja podpisujejo še Srdjan Koljević, Miha Hočevar in avtor knjižne predloge Golob.

Zaplet se tako v romanu kot v seriji zgodi, ko se inšpektor Taras Birsa na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. Pri težavnem in neobičajno krutem primeru umora mlade ženske mora Birsa s svojo ekipo na zahtevo nadrejenih v svoje vrste spustiti novo sodelavko, nadobudno Tino.

Taras, ki se zaradi brutalnega umora kar naenkrat znajde pod žarometi javnosti, v istem obdobju čuti tudi določen pritisk in odtujitev v svojem dolgoletnem zakonu. Prihod mlade policistke, s katero po službeni dolžnosti skupaj preživljata veliko časa, tako iz tira vrže tudi njegovo notranje ravnovesje, so zgodbo povzeli na portalu MMC. Naslovno špico zaznamuje skladba skupine Dan D Ona sanja in med drugim poveden verz: "Ležala je ob reki, mirna, kot da spi, ko se je v reko iztekala kri."

Na vprašanje, ali je bil Cavazza prva izbira za inšpektorja Birso, je Luzar pred premierno projekcijo prvih dveh delov na 30. Liffu odgovoril, da ima najbrž vsak, ki je Jezero prebral, "svojega Tarasa". Celo preko socialnih omrežji so dobivali predloge, kateri igralci bi najbolje zasedali določene vloge. A na koncu je ustvarjalno ekipo najbolj prepričal Cavazza, ki je po besedah Luzarja ustvaril odličen lik, ki se v seriji tako dobro razvije kot v knjigi.

Ustvarjalci serije, nastale v produkciji igranega programa Televizije Slovenije, so zadovoljni tudi s tem, kako se je zaokrožila prepoznavna igralska zasedba, v kateri so v ožji ekipi Birse še Nika Rozman kot Tina, Matej Puc (Osterc) in Gregor Čušin (Brajc).

Na novinarsko vprašanje, kako zaščitniški je bil Golob do romana pri nastajanju scenarija za šestdelno serijo, pa je Luzar odgovoril: "Golob je napisal zelo filmičen roman, zato je bila adaptacija lažja. Je pa Golob tudi nekdo, ki zelo dobro razume, kaj je knjiga, kaj film in kaj serija. So pa bile vse spremembe, ki so se dogodile v seriji, v duhu knjige in jih je dobro sprejel. Scenaristi nismo želeli izumljati tople vode, če nekaj v knjigi deluje in smo vsi to brali."

Že od konca novembra je Jezero dostopno tudi kot 13-urna zvočna knjiga v režiji Alena Jelena, skozi katero poslušalce popelje prav Cavazza.