Slovenija 19.12.2019 12:51

Na Poljanski bo zaživela striparna Stripolis

Ljubljana, 19. decembra - Na Poljanski cesti v središču Ljubljane bodo danes ob 18. uri odprli striparno Stripolis. Odprtje bo med drugim pospremljeno z napovedjo delovanja striparne v prihodnjih mesecih ter z branjem iz stripovskih poslastic. Kot je za STA povedal stripar Izar Lunaček, mora biti striparna v centru, "da skočiš notri in malo pobrskaš".

Ljubljana. Strip. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Strip.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Stripolis na Poljanski cesti 11 bo hkrati striparna, odprti atelje in prireditveni prostor. Striparna je naprej delovala v ljubljanskem lokalu Pritličje poleg Mestne hiše, zadnji dve leti pa je imela svoje prodajne police v Vodnikovi domačiji v Šiški.

Delovni uporabniki prostora bodo kar štirje: že omenjeni stripar Izar Lunaček, Kulturno društvo Pripovedovalski Variete, ilustratorka Mateja Korbar in novinarka Neža Mrevlje. "Nihče od nas še ni delal v takem kolektivu, a gre za zelo popularen format, tako da mislim, da bo šlo v redu," je optimističen Lunaček, ki je imel v preteklosti težavo zapolniti delovni čas striparne in jo je bil primoran odpirati kot pop-up dogodek. Od zdaj naprej bo striparna zagotovo odprta vsak delovnik med 10. in 12. uro, skoraj gotovo pa do 18. ure.

Mesečni pop-up dogodki, kot so intervjuji s tujimi avtorji stripov, predstavitve domačih avtorjev in predavanja o zgodovini stripa, so pod vodstvom Pie Nikolič sicer prešli v bolj teoretske vode v Kinu Šiška. Kot si jih je prvotno zamislil Lunaček, bodo ohranjeni v striparni skupaj z drugimi dogodki, kot so večerna branja, predstavitve stripov, intervjuji s striparji po Skypu in projiciranje francoskih stripov s simultanim prevajanjem v slovenščino.

Skoraj vsako soboto bo prostor ob določenih urah deloval kot igralnica, pripovedovalnica in risalnica, kjer bodo sprejemali otroke tudi brez spremstva staršev. Otroški program bo vodila Ana Duša, prvi dogodki pa bodo na sporedu že konec decembra. Enkrat na mesec bo svoje prevajalske sposobnosti za otroke uril tudi Lunaček s simultanim prevajanjem francoskih stripov.

Pod okriljem Kina Šiška in v soorganizaciji Zavoda Stripolis pa bo kot vsako leto še naprej potekal Festival Tinta, ki je bogatejša različica Stripolisfesta. Ta je potekal v Ljubljani med letoma 2013 in 2016 in se je razvil iz rednih mesečnih stripovskih večerov v Kinu Šiška. Z leti je iz enodnevnega dogodka prerasel v festival, ki se od leta 2017 predstavlja pod novim imenom.