Svet 20.12.2019 6:00

Platforma Hulu pripravlja dokumentarec o Greti Thunberg

Los Angeles, 20. decembra - V produkciji ameriškega ponudnika videa na zahtevo Hulu bo nastal dokumentarec o švedski podnebni aktivistki Greti Thunberg, je pisanje portala Deadline povzela nemška tiskovna agencija dpa. V filmu, na katerem delajo že od prvega Gretinega protesta v Stockholmu leta 2018, bodo predstavili, kako je imel njen vpliv globalne razsežnosti.

ZDA, New York. Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg. Foto: dpa/STA Arhiv: dpa/STA

ZDA, New York.
Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

Dokumentarec z delovnim naslovom Greta bo režiral Nathan Grossman. Švedski režiser bo v filmu predstavil boj 16-letne podnebne aktivistke za trajnostni razvoj. Greta je zagnala globalno gibanje s preprostim izostankom od pouka v avgustu 2018, ko je pred švedskim parlamentom v rokah držala znak z napisom Šolska stavka za podnebje.

V zadnjih 16 mesecih je nagovorila svetovne voditelje, se srečala s papežem, se podala v besedni spopad z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in navdihnila na milijone ljudi, da so se po vsem svetu 20. septembra zbrali na največjem podnebnem shodu. Revija Time jo je nedavno razglasila za osebnost leta. Prizadevanja Grete Thunberg podpirajo tudi številne osebnosti iz javnega življenja, med njimi Michelle Obama, Arnold Schwarzenegger, Woody Harrelson in Leonardo DiCaprio, navaja dpa.

Manj naklonjen pa ji je ameriški predsednik Donald Trump, ki je ob razkritju, da je Greta postala Timeova osebnost leta, tvitnil: "Kakšen nesmisel. Greta bi morala delati na njenem problemu z jezo, nato pa si s prijateljem ogledati star, dober film. Sprosti se Greta, sprosti se!"

Greta je na nov Trumpov napad odgovorila s humorjem in je na svojem Twitter profilu spremenila svoj opis. Zapisala je, da je najstnica, ki se ukvarja s svojim problemom obvladovanja jeze. "Trenutno sproščeno gledam star, dober film s prijateljem," je dodala.

Dokumentarni film bodo na platformi Hulu po napovedih prikazali v prihodnjem letu.