Slovenija 21.12.2019 10:30

Na zimski obrat v izbranih kinematografih šesta noč kratkih filmov

Ljubljana, 21. decembra - Na pobudo Slovenskega filmskega centra (SFC) bo v izbranih kinodvoranah po Sloveniji potekala šesta noč kratkih filmov. Maratona kratkih filmov se bo mogoče udeležiti v sedmih izbranih dvoranah Art kino mreže in v Slovenski kinoteki, kjer bo osrednji dogodek. Izbrane filme bodo predvajali v raznovrstnih programskih sklopih.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA

Kot so sporočili s SFC, so selekcijo letos nekoliko spremenili, programske sklope prevetrili in jih prepustili bolj lahkotnemu kuratorskemu očesu, ki je med seboj pomešalo različne čase in stile, ter se tudi poklonili stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica. Letošnja noč bo tudi prvič prikazala tuje filme, ki bodo sestavljali otroški program in program festivalov.

V Slovenski kinoteki se bo maraton začel ob 15. uri, kjer bo najprej na sporedu otroški program. Sledili bodo programi 100 let Franceta Štiglica: V dolini miru, Za boljši jutri, The best of fest, ki so ga letos prvič sestavili glavni slovenski filmski festivali in predlagali po en film iz svojih programov, ter Zona somraka.

Iz Art kino mreže so noč kratkih filmov pripravili Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin in Kino Velenje. Prvič pa se je pridružil Zavod Otok, ki bo filme predvajal v Centru mladih Koper.

Ob skupnem otroškem programu bodo v Art kino mreži prikazali program kratkih filmov za odrasle, ki ga sestavljajo najbolj zanimivi slovenski kratki film leta 2019, med njimi so tudi tisti, ki so bili nagrajeni na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Festivalu kratkega filma v Ljubljani.

Pri pripravi maratona so poleg SFC in Slovenske kinoteke sodelovali Društvo Kraken, Zavod SCCA - Ljubljana, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, festivali Animateka, Dokudoc, Kurja polt, FeKK in Kino Otok, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, Festival LGBT filma ter Short Film Circuit in Eye Film Museum.

Obisk dogodkov je brezplačen, filme iz različnih programskih sklopov pa bo od danes do vključno 23. decembra mogoče videti tudi na Vimeo kanalu SFC.