Svet 23.12.2019 5:00

V dunajski Albertini prihodnje leto od Dürerjevih do Brueglovih jedkanic

Dunaj, 23. decembra - V dunajskem muzeju Albertina za prihodnje leto napovedujejo razstavo z naslovom Renesansa jedkanice - od Dürerja do Bruegla. Osredotočila se bo na prvih 70 let tiskanja jedkanic - od začetkov v Dürerjevem času do Breuglovega obdobja, ko so v Nemčiji, Nizozemski, Italiji in Franciji v tem mediju že ustvarjali številni znani in manj znani umetniki.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani muzeja, bo postavitev združila približno 125 jedkanic, ob njih bodo na ogled risbe, tiskarske plošče in knjige z ilustracijami.

Zgodnje obdobje tiskarstva so zaznamovale številne pomembne novosti, ki so do leta 1500 pripeljale do določenih tehnoloških procesov. Eno najpomembnejših prelomnic v tem kontekstu predstavlja pojav jedkanice v poznem 15. stoletju in njeno hitro širjenje v začetku 16. stoletja.

Po tem, ko so osnove te tehnike razvili okraševalci oklepov, je nemški tiskar Daniel Hopfer začel jedkane plošče uporabljati za izdelavo tiskov na papirju. Jedkanje se je kmalu izkazalo za tako preprosto, da so se tega postopka lotili umetniki z najrazličnejših področij. Med pionirji novega medija so imeli v obdobju renesanse osrednjo vlogo Albrecht Dürer, Parmigianino in Pieter Bruegel starejši, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.

Razstava, ki jo pripravljajo v sodelovanju z newyorškim Metropolitanskim muzejem, bo na ogled od 12. februarja do 10. maja 2020.