Od blizu 30.12.2019 8:30

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije v letu 2020 vojna in demonstracije skozi fotografijo

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 30. decembra - V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo marca 2020 odprli razstavo Fotoaparat in vojna, ki bo združila fotografije druge svetovne vojne iz njihovih zbirk, za september pa napovedujejo razstavo Naša jeza je brezmejna: Demonstracije 1968-2020 skozi objektiv fotografa Toneta Stojka. Ob tem bodo pripravili več manjših razstav.

Ljubljana. Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo v letu 2020 osrednji razstavi posvetili vojni in demonstracijam skozi medij fotografije

Pregledna in tematsko zasnovana razstava Fotoaparat in vojna bo, kot so v muzeju zapisali za STA, ponudila vpogled v neprecenljiv del slovenske vizualne kulturne zgodovine. Ob fotografijah bodo na ogled likovna dela, plakati in film. Z razstavo želijo preseči ukalupljanje fotografske podobe zgolj kot dokumentarnega odtisa kaotične realnosti. Zgodovinski kontekst razstave bodo poudarjali in smiselno dopolnjevali skrbno izbrani motivi in muzejski predmeti. Razstava bo na ogled do sredine avgusta 2020.

Razstava nagrajenca Prešernovega sklada, fotografa Toneta Stojka, bo predstavila njegovo več kot petdesetletno dokumentiranje demonstracij. Od prvih črno-belih fotografij, ki jih je posnel v prelomnem, študentskem letu 1968, do aktualnih, barvnih, digitalnih fotografij demonstracij 21. stoletja. Razstavni projekt so v muzeju opisali kot sprehod skozi več kot 50 let slovenske, jugoslovanske, tudi evropske zgodovine, ki s fotografskim prikazom različnih oblik odpora dopolnjuje in nadgrajuje vsebine stalne razstave Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Razstava bo na ogled do začetka februarja 2021.

V prihodnjem letu bodo razstavo posvetili tudi letu 1920

V sklopu občasnih razstav Izbrane podobe 20. stoletja bo v januarju in februarju na ogled razstava Likovno ustvarjanje v taboriščih. Na podlagi likovnih del, ki so jih ustvarili taboriščniki, bo predstavila življenje v taboriščih. Poleg tega bodo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta že tradicionalno gostili preživelega taboriščnika, ki bo z mladimi delil svojo osebno izkušnjo 2. svetovne vojne.

Sledila bo razstava Marjan Keršič - Belač, kipar, alpinist, gorski reševalec, s katero bodo obeležili 100-letnico njegovega rojstva. Predstavili bodo izbor fotografij na temo alpinizma in prve jugoslovanske oz. slovenske himalajske odprave leta 1960, v letu 2020 bo namreč 60-letnica te odprave. Razstavo bodo dopolnili s predmeti in kipi iz muzejskih zbirk in iz zasebne zbirke Marjete Keršič Svetel.

Od aprila do junija bo na ogled razstava Josip Broz Tito / Ljubljana / 1980. V letu, ko bo minilo 40 let od smrti jugoslovanskega voditelja, bo razstava z različnih vidikov predstavila zadnje leto njegovega življenja, s posebnim poudarkom na času, ki ga je preživel na zdravljenju v Univerzitetnem Kliničnem centru v Ljubljani.

Od julija do septembra bo v Muzej novejše zgodovine Slovenije vabila razstava z naslovom Leto 1920. Kot so zapisali, je razpad Avstro-Ogrske monarhije ob koncu prve svetovne vojne in nastanek novih držav, med njimi Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, s spremembami državnih meja in številnimi vojnimi posledicami usodno vplival na vsakdanje življenje evropskih prebivalcev. Leto 1920 je z določili mirovnih konferenc prineslo nove državne meje in zaostrilo težave narodnih manjšin, ki so ostale zunaj okvirov matičnih držav.

Spomin na vojno, komemoracije za žrtvami in vojne travme so se mešali z naraščajočim političnim radikalizmom in optimizmom porajajočega se novega življenja, značilnih za 20. leta minulega stoletja. Na razstavi, ki jo bodo posvetili 100-letnici koroškega plebiscita, bodo posebno pozornost namenili muzejskemu gradivu, vezanemu na koroški plebiscit, rapalsko mejo in požig narodnega doma v Trstu, ter drobcem iz vsakdanjega življenja v Kraljevini SHS pred stotimi leti.

V oktobru in novembru bo na ogled razstava Foto: Vlastja, Iskanje Človeka, ki bo predstavila portretne fotografije znanih in manj znanih posameznikov iz povojnega časa.

Niz bo v decembru sklenila razstava Plebiscit 1990, s katero bodo obeležili 30. obletnico plebiscita o samostojni in neodvisni Sloveniji, na katerem se je velika večina njenih prebivalcev odločila za življenje v samostojni državi.

Na Ljubljanskem gradu portretne fotografije Vlastje Simončiča

Portretne fotografije iz fonda Vlastje Simončiča, ki jih hranijo v muzeju, pa bodo že od 23. aprila do 14. junija predstavljali tudi na Ljubljanskem gradu. Kot so zapisali, je bila življenjska pot mednarodno priznanega mojstra fotografije, enega izmed začetnikov slovenske novinarske in reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije ter neustavljivega fotografskega pedagoga, organizatorja fotografskih razstav in publicista ter sooblikovalca podobe sodobne slovenske fotografije, v marsičem posebna.

Njegove fotografije pripovedujejo zgodbe iz vsakdanjega življenja v desetletju po drugi svetovni vojni, ko je bil kot fotoreporter med letoma 1946 in 1956 zaposlen pri Slovenskem poročevalcu ter objavljal reportaže predvsem v povojni ilustrirani reviji Tovariš.