Slovenija 24.12.2019 8:56

Založba Moonlee Records z izdajami od Vardarja do Triglava slavi 15 let

Ljubljana, 24. decembra - Neodvisna založba Moonlee Records bo 15. obletnico obstoja v četrtek proslavila z mini-festivalom Moonleejada 2019. Na koncertu v metelkovski Gala hali bodo jubilej zabeležili z nastopi ŽEN, Borghesia ter Bernays Propaganda. Jubilejno vzdušje se v petek seli še na novogoriško Mostovno, kjer bo oder namesto Borghesie zasedli Analena.

Neodvisna založba Moonlee Records je v obdobju 15 let nanizala 49 izdaj glasbenih skupin s celotnega območja nekdanje Jugoslavije. Med izvajalci, povezanimi z založbo, so poleg nocojšnjih nastopajočih tudi skupine Repetitor, Debeli Precjednik, Seine in Nikki Louder ter glasbenik Damir Avdić. Žanrsko založba sega zlasti na polje eklektičnih kitarskih muzik - od post-rocka in post-punka, prek indie in garažnega rocka, pa vse do punkrocka in hardcora.

Miran Rusjan, gonilna sila založbe Moonlee Records, je ob obletnici za STA spomnil, da je bila neodvisna založba Moonlee Records ustanovljena leta 2004: "Z zagrebško post-punk skupino Analena smo imeli pripravljen nov album (Carbon Based), za katerega smo se odločili, da ga namesto za kvazi-založbe raje izdamo sami ter s tem prevzamemo usodo izdaje in benda na svoja pleča. Do it Yourself. Istočasno se okoli nas pojavi še par bendov (Lunar, Don't Mess With Texas) s čudovitimi novimi albumi in ideja o novi skupni založbi je rojena in hitro tudi realizirana. Mr. Moonlee pa postane najbolj znana in najbolj simpatična limonca daleč naokrog."

Rusjan je dodal, da si ob ustanovitvi niso predstavljali, da bodo čez 15 let med najbolj vplivnimi malimi založniki v širši regiji in bo pod njihovim okriljem delovala kopica najbolj prodornih mlajših bendov iz širše regije. V vseh teh letih jih je vodila ideja iskati "zanimive in razburljive glasbene skupine, ki super zvenijo v živo, ter s katerimi smo v glavah na podobni frekvenci". In to je glavni kriterij založbe še danes. Sčasoma se je izkristalizirala tudi usmeritev, da pri Moonlee Records izdajajo izključno skupine z območja nekdanje Jugoslavije: "Tako imamo v naši družini glasbene izvajalce od Vardarja do Triglava."

V zadnjih letih je Moonlee poleg založništva vse bolj aktiven tudi na področju bookinga oz. dogovarjanja koncertov za bende pod njihovim okriljem, zlasti v Ljubljani pa pogosto nastopa tudi kot organizator klubskih koncertov.

Z vidika založništva sta bili leti 2018 in 2019 za založbo nekoliko mirnejši, pove Rusjan, a bo zato bolj razburkano leto 2020. "Pričakujemo nove albume Repetitor in Nikki Louder. ŽEN bodo praznovale 10-letnico delovanja, tako da bo izšel njihov prvenec na vinilni plošči. Končno naj bi bil realiziran tudi prvenec Repetitor na vinilu. Borghesia intenzivno dela na novem materialu. Imamo tudi nekaj idej za nova imena v Moonlee taboru. 2020 bo 2:0, 2:0 za Moonlee," je napovedal.

Ob jubileju bodo na odru ljubljanske Gala hale v četrtek nastopili kultna slovenska skupina Borghesia z udarnim prepletom starih uspešnic in novih skladb iz aktualne art-rock/industrial plošče Proti kapitulaciji. Družbo jim bo delala zasanjano blagozvočna zagrebška post-rock/shoe-gaze vseženska trojka ŽEN, za udaren in plesno-punkersko naravnan epilog pa bodo zadolženi dolgoletni makedonski sopotniki Bernays Propaganda s še vedno svežim albumom Vtora mladost, treta svetska vojna, napovedujejo pri Moonlee Records.

Obletnico bodo v petek obeležili še v novogoriški Mostovni, kjer bo v omenjeni trojici Borghesio nadomestil nastop screamo post-punk veteranov Analena, ki so, kot že omenjeno, tudi ustanovitelji Moonlee Records.