Svet 24.12.2019 12:44

Francija začasno prepovedala izvoz Cimabuejeve slike

Pariz, 24. decembra - Francija je za 30 mesecev prepovedala izvoz slike florentinskega umetnika Cimabueja z naslovom Zasmehovanje Kristusa, ki je bila konec oktobra prodana na dražbi. Tako želi pridobiti čas za zbiranje sredstev za odkup slike iz 13. stoletja, ki so jo septembra po naključju odkrili v okolici Pariza v kuhinji starejše ženske.

Po pisanju spletnega portala BBC je francoska vlada odločila, da je slika Cimabueja, širše poznanega tudi kot Giottovega učitelja, nacionalni zaklad.

Slika je bila na dražbi avkcijske hiše Acteon iz Senlisa prodana za 24 milijonov evrov. Delo z merami 20,3 krat 28,5 centimetra je Philomene Wolf iz avkcijske hiše opazila med ogledom hiše starejše ženske v bližini mesta Compiegne, 90 kilometrov severno od Pariza. Ženska se je namreč želela preseliti v dom za ostarele in preden bi hišo izpraznili, je bilo potrebno narediti popis stvari v njej. Sliko je opazila v kuhinji, njena lastnica pa je po pisanju spletnega portala verjetno domnevala, da gre za rusko ikono.

Strokovnjaki v Parizu so potrdili, da je slika Cimabuejevo delo, nato je bila dana na dražbo. Čeprav v avkcijski hiši identitete kupca niso razkrili, so francoski mediji poročali, da sta sliko kupila čilska zbiralca, ki sta specializirana za italijansko renesanso in ki živita v ZDA.

Delo, na katerem je upodobljena množica, ki zasmehuje Kristusa, naj bi bilo del velikega diptiha, nastalega okoli leta 1280, ko je Cimabue naslikal osem prizorov iz Kristusovega trpljenja in križanja. Do danes so se ohranili trije.

Dva druga Cimabuejeva prizora iz Kristusovega trpljenja sta na ogled v londonski Narodni galeriji in v New Yorku. Tudi prizor z Marijo, otrokom in angeloma, ki je razstavljen v Londonu, je stoletja veljal za izgubljenega, našel pa ga je britanski aristokrat med čiščenjem posestva v Suffolku. Svoji domovini ga je izročil v hrambo leta 2000.

S francoskega ministrstva za kulturo so sporočili, da je slika Zasmehovanje Kristusa v dobrem stanju in bolj kot drugi dve sliki razkriva Cimabuejev izrazni jezik, ki je še posebej viden v "humanistični obravnavi Jezusovega obraza, izrazih na obrazih in v obravnavi prostora".

Kot so še sporočili, je francoski minister za kulturo Franck Riester sledil priporočilom francoske komisije za nacionalne zaklade, da zaustavi izvoz slike in omogoči, da se zberejo sredstva s ciljem, da bi bila slika v prihodnosti razstavljena v pariškem muzeju Louvre ob še enem Cimabuejevem delu - Maesta de Santa Trinita.