Svet 27.12.2019 5:30

V Washingtonu prihodnje leto razstava Rafael in njegov krog

Washington, 27. decembra - V Nacionalni galeriji umetnosti bodo prihodnje leto ob 500-letnici umetnikove smrti pripravili razstavo grafik in risb italijanskega renesančnega umetnika Rafaela (1483-1520). Intimneje zasnovana postavitev bo združila 25 del.

V razstavo bodo vključene štiri Rafaelove risbe. To so risba za sliko Sveti Jurij in zmaj iz leta 1506, ki jo danes hranijo v Nacionalni galeriji umetnosti, risba za sliko Marija z Jezusom in mladim Janezom Krstnikom, imenovana tudi Belle Jardiniere, iz let 1507 ali 1508, ki jo hranijo v muzeju Louvre v Parizu, risba prerokov Hozee in Jone ter dobro znana študija za freske v cerkvi Santa Maria della Pace v Rimu. Ob njih bo na ogled devet risb njegovih najtesnejših sodelavcev in učencev: Giulia Romana, Polidora da Caravaggia in Perina del Vage.

Na ogled pa bo tudi deset grafik in lesorez najzgodnejših interpretov Raphaelovih risb. To so bili Marcantonio Raimondi ter njegovi nasledniki Agostino Veneziano, Marco Dente da Ravenna in Ugo da Carpi.

Vzporedno z omenjeno razstavo bo v prostorih v Zahodnem krilu galerije na ogled pet Rafaelovih slik iz zbirke galerije, ki predstavljajo največjo in najpomembnejšo skupino slik izven evropskih zbirk in ki pokrivajo osrednje desetletje Rafaelovega umetniškega ustvarjanja, piše na spletni strani galerije.

Rafael Santi se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Kot slikar je poznan po čistih formah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

Razstava bo na ogled od 16. februarja do 14. junija 2020.