Svet 29.12.2019 5:00

V pariški Petit Palais risarske mojstrovine treh stoletij

Pariz, 29. decembra - V pariškem razstavišču Petit Palais za marec napovedujejo razstavo z naslovom V risalnici, ki bo predstavila risarske mojstrovine iz zbirke Louis-Antoinea in Veronique Prat. Zbirka podaja reprezentativen pogled na tri stoletja francoske umetnosti, od Jacquesa Callota do Georgesa Seurata.

Francija, Pariz. Francoska prestolnica Pariz. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Francoska prestolnica Pariz.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Louis-Antoine in Veronique Prat sta svojo zbirko začela ustvarjati v 70. letih minulega stoletja, danes velja za eno najprestižnejših zasebnih zbirk francoskih risb na svetu. Leta 1995 je bila zbirka prvič predstavljena na razstavi v pariškem muzeju Louvre. V razstavišču Petit Palais so se, kot so zapisali na spletni strani, odločili, da v letu 2020 pripravijo novo in razširjeno predstavitev zbirke.

Louis-Antoine in Veronique Prat sta vedno dajala prednost delom, ki predstavljajo pomembne mejnike v zgodovini umetnosti. Nekatere od najbolj znanih risb v njuni zbirki so tesno povezane z nastankom ključnih del francoskega slikarstva; poslikavo dvorca Versailles umetnikov Le Bruna, Coypela in La Fosseja, sliko Andromaha objokuje Hektorja Jacques-Louisa Davida, Ingresovim delom Ossianove sanje in Degasovo sliko Družina Belleli.

Med izjemno pomembnimi v zbirki so še risbe Poussina, Watteauja, Delacroixa, Grosa, Milleta, Redona, Cezanna in Toulouse-Lautreca. V njej pa so med drugim še risbe umetnikov, kot so bili La Hyre, Restout, Vincent, Peyron, Girodet, Dore in Gustave Moreau.

Razstava bo na ogled od 17. marca do 12. julija 2020.