Svet 30.12.2019 6:00

V londonski Nacionalni galeriji prihodnje leto dela nizozemskega slikarja Nicolaesa Maesa

London, 30. decembra - V londonski Nacionalni galeriji bodo marca odprli razstavo del nizozemskega slikarja Nicolaesa Maesa (1634 - 1693). Pod naslovom Nicolaes Maes - Nizozemski mojster zlate dobe bo združila približno 50 umetnikovih slik in risb, ki bodo pripovedovala o spremembi umetnikovega sloga skozi kariero.

Velika Britanija. Mesto London, Nacionalna galerija, ljudje, turizem, znamenitost. Foto: Tina Kosec/STA

Velika Britanija.
Mesto London, Nacionalna galerija, ljudje, turizem, znamenitost.
Foto: Tina Kosec/STA

Maes je na svoja platna ujel življenje različnih družbenih slojev v zlati dobi nizozemskega slikarstva, od prepovedanega dogajanja v prostorih za služinčad do portretov visoke družbe.

V Dordrechtu rojeni umetnik je kariero začel kot eden najbolj nadarjenih Rembrandtovih učencev v Amsterdamu. Nato je 20 let ustvarjal v Dordrechtu ter se pozneje vrnil v Amsterdam, kjer je postal vodilni portretist svojega časa.

Prva umetniku posvečena razstava v Veliki Britaniji bo pripovedovala o njegovem vzponu k slavi. Sledila bo Maesovemu odmiku od slikanja zgodovinskih in svetopisemskih prizorov, kjer je najbolj izrazit Rembrandtov vpliv, k prizorom iz vsakdanjega življenja in portretom, zaradi katerih je postal eden najbolj iskanih umetnikov svojega časa. Kot piše na spletni strani londonske Nacionalne galerije, je bil Maes pronicljiv poslovnež, ki je ustvaril več kot 900 portretov.

Razstava bo na ogled od 22. februarja do 31. maja 2020.