Slovenija 1.1.2020 8:00

Novoletni koncert SF ob mislih na Hararija in Beethovna

Ljubljana, 1. januarja - Slovenska filharmonija (SF) je tradicionalni novoletni koncert zasnovala ob mislih na dela izraelskega pisatelja, zgodovinarja in filozofa Yuvala Noaha Hararija Sapiens in Homo Deus ter na 250-letnico rojstva velikega nemškega simfonika in glasbenega humanista Ludwiga van Beethovna. Koncert bo ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD).

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz SF, so tokratni koncert programsko zasnovali na ideji dveh kapitalnih del izraelskega zgodovinarja, misleca in pisatelja Hararija. Motivi njegovih besedil bodo predstavljeni tudi v veliki gledališki koprodukciji 2020, ki bo v sodelovanju med SNG Drama Ljubljana, Mestnim gledališčem ljubljanskim in CD v režiji Ivice Buljana premierno uprizorjena konec januarja.

Druga rdeča nit bo Beethoven z odlomki iz njegovih Simfonij št. 6 in 9, ob tem pa bo mogoče slišati še vrsto glasbenih uspešnic in klasičnih skladb, ki so jih v svojih filmih na posebno domiseln način uporabili režiserji Stanley Kubrick v Odiseji 2001, Luc Besson v Petem elementu in Steven Spielberg v Schindlerjevem seznamu, denimo znameniti valček Na lepi modri Donavi Johanna Straussa mlajšega.

Orkester in Zbor SF bo vodil nemški dirigent Philipp von Steinaecker, ki je z letošnjo sezono postal stalni gostujoči dirigent. Nastopili bodo še Komorni zbor Megaron, sopranistka Nika Gorič, baritonist Jaka Mihelač in violinist Miran Kolbl, so še sporočili iz SF.