Svet 3.1.2020 10:04

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov 2021 bo vodil Riccardo Muti

Dunaj, 3. januarja - Italijanski dirigent Riccardo Muti bo prihodnje leto spet vodil novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, je orkester napovedal po letošnjem koncertu, ki mu je tempo prvič narekoval latvijski dirigent Andris Nelsons. Za pultom novoletnega koncerta bo stal šestič, s tem pa bo prehitel maestra Zubina Mehto, ki je dirigentsko paličico vihtel petkrat.

BiH, Sarajevo. Filharmoniki, orkester. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Filharmoniki, orkester.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Riccardo Muti ima v zgodovini Dunajske filharmonije izjemen status," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal predstavnik orkestra Daniel Froschauer. Postal bo eden največkrat angažiranih dirigentov za novoletni koncert v zlati dvorani Musikvereina po Mehti in legendarnem Lorinu Maazelu, ki je orkester na novoletnih koncertih vodil v 80. letih prejšnjega stoletja.

V Neaplju rojeni Muti z Dunajskimi filharmoniki sodeluje že več desetletij. V tem času so izvedli več kot 500 koncertov, leta 2011 je za svoj 70. rojstni dan postal tudi njihov častni član. Novoletni koncert je doslej vodil v letih 1993, 1997, 2000, 2004 in 2018.

Kot dirigenta ga pogosto označujejo s sintagmo vulkan za pultom. V domovini Italiji ga včasih štejejo za idola, včasih pa tudi ostro kritizirajo. Vsekakor pa specialist za Mozarta, ki ima veliko naklonjenost tudi do neapeljske glasbe iz 18. stoletja, občinstvo redko pusti hladno, piše APA.

Avstrija je zanj pomembna postaja v umetniški karieri, od debuta v Salzburgu leta 1971 z Donizettijevo opero Don Pasquale do tesnega sodelovanja z Dunajsko filharmonijo. "Odnos z Dunajsko filharmonijo je bil v mojem življenju vedno stalnica. Dunaj je bil vedno moj drugi dom," pravi Muti, ki bo v prihodnjem letu praznoval 80. rojstni dan.

Leta 1973 je debitiral tudi v Dunajski državni operi z Verdijevo Aido in od takrat tam redno nastopa. Od leta 2010 je glavni dirigent Simfoničnega orkestra v Chicagu. Bil je tudi glasbeni direktor milanske Scale, a se je položaju odrekel leta 2005 po sporu v hiši.