Svet 6.1.2020 6:00

Chopinovo tekmovanje na Poljskem priljubljeno med azijskimi pianisti

Varšava, 6. januarja - Na letošnje Chopinovo klavirsko tekmovanje na Poljskem se je prijavilo rekordnih več kot 500 mladih pianistov, od tega skoraj polovica iz Azije. Zmago na tem priznanem tekmovanju, ki vsakih pet let poteka v poljski prestolnici, pojmujejo za vstopnico na največje koncertne odre na svetu. Potekalo bo oktobra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hrvaška, Zagreb. Klavir, instrument, tipke, klaviatura, skladanje, glasba. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Klavir, instrument, tipke, klaviatura, skladanje, glasba.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Tekmovanje je namenjeno pianistom, starim od 16 do 30 let. Na 18. tekmovanje se je prijavilo več kot 100 kandidatov s Kitajske, Hongkonga in Tajvana. Več kot 90 prijavljenih jih je z Japonske, več kot 60 s Poljske, 35 posameznikov pa želi tekmovati iz Severne Koreje. Z več kandidati so zastopane še ZDA, Kanada, Rusija, Italija in Francija.

Odbor tekmovanja bo izbral približno tretjino kandidatov, ki bodo aprila sodelovali na predtekmovanjih, 80 od njih pa jih bo nastopilo na samem tekmovanju, ki bo potekalo od 2. do 21. oktobra. Njihovi nastopi, ki jih spremlja žirija, so odprti javnosti in praviloma razprodani.

Tekmovanje, poimenovano po pianistu in skladatelju Fredericu Chopinu, je odprlo pot pianistom, kot sta Italijan Maurizio Pollini in Argentinka Martha Argerich. Pred petimi leti je na njem kot prvi iz Južne Koreje zmagal pianist Seong-Jin Cho.