Svet 5.1.2020 8:00

Rekordni obisk Louvra pada zaradi omejevanja števila obiskovalcev

Pariz, 5. januarja - Število obiskovalcev pariškega muzeja Louvre je lani padlo na 9,6 milijona, kar je rezultat poskusa, da bi omejili prenatrpanost zlasti v poletnih mesecih. Za to so se v najbolj obiskanem muzeju na svetu odločili po tem, ko so številke leta 2018 narasle za četrtino na rekordnih 10,2 milijona obiskovalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija, Pariz. Pariški muzej Louvre. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Prava sprememba je bila junija, julija in avgusta, ko so namenoma zmanjšali število obiskovalcev za 600.000, je povedal direktor muzeja Jean-Luc Martinez: "Poskušali smo omejiti število tako, da ne bi bilo več kot milijon obiskovalcev na mesec, kar se je zgodilo leta 2018."

V ta namen so muzej na vrhuncu poletne sezone, ko je francosko prestolnico zajel tudi vročinski val, za nekaj dni popolnoma zaprli. "Smo edina kulturna institucija na svetu, ki je to storila, in smo zelo jasni glede ljudi," je povedal direktor in dodal: "To počnemo zato, ker jih želimo bolje sprejeti in ne zgolj sprejemati več in več obiskovalcev."

Louvre je najbolj obiskan muzej na svetu pred Narodnim muzejem Kitajske v Pekingu z 8,6 milijona obiskovalcev in Metropolitanskim muzejem umetnosti v New Yorku, ki je leta 2018 pritegnil 7,3 milijona ljudi.

K urejanju števila obiskovalcev so pripomogle rezervacije prek spleta, ki predstavljajo polovico obiskov Louvra, je povedal Martinez. Rezervacija je obvezna za razstavo o Leonardu da Vinciju, a kot je dejal direktor, ne želi prisiliti vseh obiskovalcev, da bi svoj obisk načrtovali daleč vnaprej.

Teden pred odprtjem omenjene razstave konec oktobra je vstopnice rezerviralo okrog 180.000 ljudi. Zaradi nje je število obiskovalcev v novembru naraslo za 14 odstotkov, muzej pa se je na visoko zanimanje za razstavo, ki jo bodo zaprli konec februarja, odzval s šestimi dodatnimi termini v poznih večernih urah.

"Sporočilo, ki ga želimo razširiti, je, da zgolj rezervacija zagotavlja vstop v muzej v 30 minutah," je povedal Martinez. Dodal je tudi, da protivladni ulični protesti v prestolnici lani niso imeli veliko vpliva na število obiskovalcev, prav tako ne stavka zaposlenih v javnem prometu. Petinsedemdeset odstotkov obiskovalcev je iz tujine, najbolj številni so Američani in Kitajci.

Direktor je pozdravil tudi uspeh novega muzeja Louvre v Abu Dabiju, ki je v dveh letih od odprtja privabil več kot dva milijona obiskovalcev, predvsem iz Indije. Tudi podružnični muzej Lens na severu Francije je lani po njegovih besedah prvič presegel pol milijona obiskovalcev.