Svet 7.1.2020 5:30

Newyorški Metropolitanski muzej umetnosti obeležuje 150-letnico

New York, 7. januarja - Newyorški Metropolitanski muzej umetnosti letos slavi 150-letnico delovanja. Jubilej bodo obeležili z več razstavami in drugimi dogodki. Kot osrednjo napovedujejo razstavo Making The Met, 1870-2020, ki bo predstavila zgodovino muzeja. Odprli bodo tudi prenovljene galerije, namenjene britanski dekorativni umetnosti in oblikovanju.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Predsednik in izvršni direktor muzeja Daniel H. Weiss je po pisanju spletnega portala Art Daily povedal, da so ob obeleževanju tega mejnika, 150-letnice muzeja, ki je bil ustanovljen 13. aprila 1870, ustanoviteljem hvaležni za drzno vizijo. Dodal je, da se je v naslednjih 150 letih muzej razvil v eno najpomembnejših kulturnih institucij na svetu. Obeleževanje jubileja sam vidi tudi kot priložnost za pogled v zgodovino in za premišljeno načrtovanje prihodnosti.

Direktor muzeja Max Hollein pa obletnico muzeja vidi kot priložnost za slavljenje te izjemne institucije ter da opozorijo živost, globino in obseg njenih izjemnih zbirk in programov. Dodal je, da si v muzeju prizadevajo, da bi bil Metropolitanski muzej umetnosti "enciklopedični muzej sveta, za svet in v svetu" ter da so hvaležni vsem, ki jih podpirajo pri doseganju tega cilja.

Razstava Making The Met, 1870-2020 bo na ogled od 30. marca do 2. avgusta. Predstavila bo ključne trenutke v razvoju muzejskih zbirk in poslopja muzeja ter vizionarske like in sile, ki so razvoj muzeja pognale v nove smeri, in sicer od ustanovitve pa vse do danes. Združila bo približno 250 umetniških del iz vseh zbirk muzeja, na ogled bodo tako tista, ki so najbolj priljubljeni med obiskovalci, kot tudi tista, ki so zaradi svoje krhkosti na ogled le redko.

Poleg tega bodo 2. marca odprli prenovljene galerije Annie Laurie Aitken in Josephine Mercy Heathcote, kjer bo na 11.000 kvadratnih metrih površin predstavljenih skoraj 700 del britanske dekorativne umetnosti in oblikovanja ter skulptur, nastalih med letoma 1500 in 1900. V prenovljenih galerijah bo obravnavano obdobje predstavljeno s poudarkom na drznem, podjetniškem duhu tistega časa in zapleteni zgodovini. Razdelek z naslovom Čaj, trgovina in cesarstvo bo preko predstavitve 100 angleških čajnikov predstavil tako komercialno blaginjo obdobja kot tudi izkoriščanje človeških in naravnih virov, ki je spremljalo to blaginjo.

Kot še piše spletni portal Art Daily, bo aktualna prenova galerij prva celovita prenova od njihovih ustanovitev - Galerija Josephine Mercy Heathcote je bila ustanovljena leta 1987, Galerija Annie Laurie Aitken Galleries pa leta 1995. Ob ponovnem odprtju bo v njih na ogled tudi veliko novih pridobitev, zlasti eksponatov iz 19. stoletja, ki jih je muzej pridobil z mislijo na prenovo.

Ob jubileju je več kot 100 zbirateljev in podpornikov Metropolitanskemu muzeju tudi podarilo več sto izjemnih del, donacije pa segajo od posamičnih predmetov do obsežnih zbirk. Predstavljene bodo v vseh treh muzejskih stavbah in bodo označene s posebnimi rdečimi oznakami.

Metropolitanski muzej umetnosti (Met) je leta 1870 ustanovila skupina ameriških državljanov - poslovnežev in finančnikov ter vodilnih umetnikov in razumnikov tistega časa -, ki so želeli umetnost približati ljudem. Danes je v njem razstavljenih več deset tisoč predmetov z vsega sveta, nastalih v časovnem razdobju 5000 let. Muzej ima prostore v treh stavbah - The Met Fifth Avenue, The Met Breuer in The Met Cloisters.