Slovenija 8.1.2020 7:00

V Kinodvoru premiera Kozoletovega novega filma Polsestra

Ljubljana, 8. januarja - V Kinodvoru bo drevi ob 20.30 ob vstopu v redno distribucijo premierno prikazan novi igrani celovečerec Damjana Kozoleta Polsestra. Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem in člani filmske ekipe.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Film govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, po navadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo. Na kratko, to je film o sovraštvu in odpuščanju," je ob premieri povedal Kozole.

Film je bil novembra in decembra 2018 posnet v Ljubljani in v Izoli, v glavnih vlogah slovensko-makedonsko-srbske koprodukcije pa nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma (FSF) prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi, piše v sporočilu Slovenskega filmskega centra (SFC).

Scenaristi filma so Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, producent pa Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Film Polsestra je svetovno premiero doživel v uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovyh Varyh. Ob premieri je Kozole konec junija v pogovoru za STA na vprašanje, kakšni vzvodi so pri pisanju scenarija vodili pri gradnji karakterjev obeh polsester, odgovoril:

"Mislim, da so liki v mojih filmih vedno na nek način kontradiktorni. Na nek način sem obseden s tem, da v filmih prikažem čim bolj realne osebe. Realni ljudje pa smo vedno, tako ali drugače kontradiktorni. Karakter teh dveh junakinj se je skozi proces dela in igralskih vaj tudi spreminjal, vendar je bil ves čas imperativ, da zgradimo kompleksna človeška bitja, ki jih ne moreš takoj in enostavno okarakterizirati, saj so njune reakcije iz situacije v situacijo drugačne in nepredvidljive."

Damjan Kozole se je rodil leta 1964 v Brežicah. Kot režiser in scenarist se je podpisal pod igrane celovečerce Usodni telefon (1987), Remington (1988), Stereotip (1997), Porno film (2000), Rezervni deli (2003), Delo osvobaja (2005), Za vedno (2008), Slovenka (2009) in Nočno življenje (2016) ter dokumentarne celovečerce Rojevanje Leara (1993), Dolge počitnice (2012) in Kustosova soba. Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? (2018). Njegovi filmi so prejeli številne nagrade in nominacije.

Nocojšnja projekcija Polsestre sodi v sklop dogodkov Premiera slovenskega filma, ki jih SFC v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor prireja od jeseni 2017. Film Polsestra bo v Kinodvoru na sporedu od danes dalje, od 16. januarja pa si ga bodo obiskovalci lahko ogledali tudi v drugih slovenskih kinih.