Slovenija 8.1.2020 9:30

V Bežigrajski galeriji 2 na ogled Spacal

Ljubljana, 8. januarja - V Bežigrajski galeriji 2 bo danes ob 19. uri uradno odprtje razstave Lojzeta Spacala z naslovom Iz primorskih in kraških pokrajin, ki je sicer na ogled že od decembra. Retrospektivna razstava obeležuje 20-letnico umetnikove smrti in na ogled postavlja 38 del, med njimi slike, kipe in grafike.

Murska Sobota. Umetniška dela slovenskega umetnika Lojzeta Spacala. Foto: STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Umetniška dela slovenskega umetnika Lojzeta Spacala.
Foto: STA
Arhiv STA

Razstava sodi v niz historičnih in spominskih razstav v Bežigrajskih galerijah ter predstavlja 38 del iz obdobja med leti 1945 in 1995, zbranih iz Moderne galerije Ljubljana, Javnega zavoda Komenski Kras, Štanjel in zasebnih zbirk.

Spacal je bil umetnik in človek na stičišču dveh kultur: romanske in slovanske ter človek dveh svetov: obmorskega, sredozemskega in celinskega, kraškega. To se je v prvi vrsti odražalo v njegovem obsežnem likovnem opusu, pri katerem tudi po umetnikovi smrti prihajajo na dan določene novosti in doslej neznana dela, je napisal umetnostni zgodovinar in likovni kritik Iztok Premrov v katalogu ob razstavi.

Užival je v naravi in v njej je črpal navdih za svoje likovne podobe, dokončno pa so nastajale v samoti in tišini njegovega ateljeja. V naravi je zapisal le bežne skice, ki jih je nato preuredil, očistil nepotrebnih nadrobnosti in na njih poudaril najbolj bistveno. To je bila pri njem običajna pot do tistih likovnih del, ki jih je dokončal v grafičnih in slikarskih tehnikah ter jih nato izročil javnosti, piše v katalogu.

Spacal se je rodil leta 1907 v Trstu. Bil je izjemno plodovit in raznolik ustvarjalec ter svojevrsten eksperimentator. Tako ni obvladal le slikarskih in grafičnih tehnik, ampak tudi kiparske. Na razstavah strokovnjaki pogosto razstavljajo tudi njegove grafične matrice kot samostojna likovna dela. Pripravil je blizu sto samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih razstavah, predvsem mednarodnih. Leta 1974 je prejel Prešernovo nagrado, posthumno so mu leta 2000 podelili še Jakopičevo nagrado, piše na spletni strani Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML).

Razstava bo na ogled do 8. februarja.