Svet 8.1.2020 5:00

Srečko za picassa je mogoče kupiti še do marca

Pariz, 8. januarja - Srečko za mednarodno žrebanje umetnine španskega slikarja Pabla Picassa iz leta 1921 je prestavljeno na marec, so v ponedeljek sporočili organizatorji akcije. V začetku tedna bi morali namreč v Parizu naznaniti, kdo je srečni prejemnik platna s tihožitjem kozarca absinta in časopisa, a so se za zamik žreba odločili, ker niso prodali dovolj srečk.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Srečke za žreb picassa so po 100 evrov na spletu na voljo že od konca novembra, a kot so sporočili organizatorji, z njihovo prodajo niso najbolj zadovoljni. Želijo si namreč zbrati čim višji znesek, ki bi ga namenili dobrodelni organizaciji Care za boj proti revščini v Afriki, zato akcijo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP podaljšujejo. Nagrajenca naj bi po novem naznanili še pred koncem marca.

Vrednost platna s tihožitjem kozarca absinta in časopisa, ki ga je španski umetnik ustvaril leta 1921, je ocenjena na več kot milijon evrov. Slika je nastala v obdobju, ko je Picasso "sintetiziral realistične in kubistične tokove" svojega dela, je pojasnil direktor pariškega muzeja, posvečenega znamenitemu slikarju, Laurent Le Bon. Gre za sliko, "zaradi katere ljudje razmišljajo in sanjajo", je dejal za AFP.

Ob prodaji vseh srečk je možnost dobitka ena proti 200.000. Organizatorji akcije so že konec novembra napovedali, da bo milijon evrov od končnega izkupička od prodanih srečk prejel libanonski zbiralec David Nahmad, lastnik ene največjih zasebnih zbirk Picassa, ki je tudi prispeval platno za dobrodelni žreb.

Pred šestimi leti je Picassova risba Moški s cilindrom z žrebom šla v roke 25-letnega nadzornika za požarno varnost iz ameriškega Pittsburgha Jeffreyja Gonana. Okoli 50.000 sodelujočih, večinoma iz ZDA, Velike Britanije, Mehike in Brazilije, je tedaj uspelo zbrati pet milijonov evrov, ki so jih namenili za ohranitev starodavnega libanonskega mesta Tir.