Na hitro prelistano 11.1.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. januarja - Pri založbi Goga so izdali roman Gabija Gleichmanna Napoj nesmrtnosti, pri založbi Grlica pa mladinski psihološki roman Za dve luni hoda Sharon Creech. Pod okriljem Foruma Ljubljana je izšel stripovski album Medved Andreja Štularja, pri založbi Miš pa so izdali slikanico En, dva, tri - slon! Nine Mav Hrovat z ilustracijami Ivana Mitrevskega.

Ljubljana. Stripovski album Andreja Štularja z naslovom Medved. Foto: STA

Ljubljana.
Stripovski album Andreja Štularja z naslovom Medved.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman pisateljice Sharon Creech z naslovom Za dve luni hoda. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman pisateljice Sharon Creech z naslovom Za dve luni hoda.
Foto: STA

Ljubljana. Roman pisatelja Gabija Gleichmanna z naslovom Napoj nesmrtnosti. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Gabija Gleichmanna z naslovom Napoj nesmrtnosti.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Nine Mav Hrovat in ilustratorja Ivana Mitrevskega z naslovom En, dva, tri - slon! Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Nine Mav Hrovat in ilustratorja Ivana Mitrevskega z naslovom En, dva, tri - slon!
Foto: STA

GLEICHMANNOV NAPOJ NESMRTNOSTI - VRTOGLAVA IN DUHOVITA MEŠANICA ZGODOVINSKIH DEJSTEV

V Budimpešti rojeni, na Švedskem odrasli in na Norveškem živeči in delujoči pisatelj Gabi Gleichmann je avtor v 13 jezikov prevedenega romana Napoj nesmrtnosti, ki je v prevodu Danni Stražar izšel pri založbi Goga. "Enajst stoletij je judovska družina Spinoza predajala od očeta na sina recept nesmrtnosti. Po 36 generacijah ostane Ari Spinoza brez potomca, zato začne na svoji smrtni postelji pisati zgodbo družine, kolikor jo lahko razbere iz podedovanih porumenelih dokumentov in iz zgodb, ki mu jih je pripovedoval stric Fernando. Bralcu poroča o stoletjih, ko so bili njegovi predniki navzoči pri skoraj vseh odločilnih trenutkih evropske zgodovine, prestavi nas v srednjeveško Portugalsko, v Španijo med inkvizicijo, v Rembrandtov Amsterdam, v čas francoske revolucije, na ključna prizorišča obeh svetovnih vojn...," so vsebino povzeli pri založbi. Dodali so, da so zapisane zgodbe vrtoglava mešanica zgodovinskih dejstev in duhovite avtorjeve domišljije. Nekateri kritiki so roman ob izidu primerjali s Tisoč in eno nočjo, drugi z Boccacciom, tretji so ugotavljali, da se bere kot roman Dana Browna, izpisan natančno, z odličnim humorjem in fantazijo, so še dodali pri Gogi.

MLADINSKI ROMAN ZA DVE LUNI HODA SHARON CREECH

Pri založi Grlica je izšel mladinski psihološki in problemski roman Za dve luni hoda, ki ga podpisuje ameriška pisateljica Sharon Creech. Sal je živahna trinajstletnica, edinka, ki je z ljubečima staršema še do pred letom dni preživljala čudovito otroštvo na stari kmetiji sredi idilične narave. Nekega aprilskega dne pa je mama nepričakovano zapustila družino, obupani oče se je s hčerko odselil iz Kentuckyja v Ohio, v pusto mestece brez naravnih danosti. Sal sicer družbe ne manjka, spoprijatelji se s Phoebe, deklico iz soseščine, vendar v duši hudo trpi. Dobrodušna, malce ekscentrična stara starša vnukinjo povabita na potovanje z avtomobilom, med potjo se ustavljajo v krajih, iz katerih je ubežna mama pošiljala razglednice. Med vožnjo Sal radovedni babici pripoveduje zanimivosti o prijateljici Phoebe ter njeni družini, vendar se vedrine in dogodivščin poln izlet nenadoma tragično zaplete. "Roman, poln presenetljivih preobratov, je nevsakdanja zgodba o iskanju smisla in identitete tako odraslih kot njihovih otrok, o življenjskih udarcih, ki spreminjajo nravi pa tudi o sprijaznjenju, odpuščanju in novih začetkih," so povzeli pri založbi. Knjigo je prevedla Ana Ambrož Strle.

STRIPOVSKI ALBUM MEDVED ANDREJA ŠTULARJA

Pod okriljem Foruma Ljubljana je v zbirki Minimundus izšel stripovski album Andreja Štularja Medved, ki je nastala po istoimenski ruski pripovedki. V gozdu medved spi zasluženo zimsko spanje, dokler ga ne zbudijo koraki. Kako se bo razpletla zgodba? Bo medved zadovoljen samo z roko ali bo hotel odgrizniti še nogo? Zasnežena pokrajina nekje na ruskem vzhodu, daleč stran od mest in ljudi, mraz, ki reže do kosti, prasketanje ognja in prijetna toplina doma. Zgodbo o srečanju deda z medvedom Andrej Štular občuteno preplete z domišljeno likovno zasnovo in tako na otipljiv način predstavi trk živalskega in človeškega. Namesto risbe je v knjigi uporabljena tehnika kolaža iz različnih najdenih predmetov, kamnov, lesa, koščkov železa in drugega odpadnega materiala, ki ustvarja atmosfero ruske pripovedke, polne mikrodramaturgije in različnih detajlov, so zapisali pri Forumu Ljubljana.

SLIKANICA O SKRIVALNICAH: EN, DVA, TRI - SLON!

Pri založbi Miš je izšla slikanica En, dva, tri - slon! Nine Mav Hrovat z ilustracijami Ivana Mitrevskega. Slon v slikanici se rad igra skrivalnice s prijatelji. Ampak kam naj se skrije, slon slonasti? Za drevo? Se z uhlji pokrije? Ga lahko vedno najdeš? S pomočjo slikanice je mogoče iskati skrivališča za slona in njegove prijatelje, ob tem pa se pogovarjati, opazovati, povezovati, razpravljati, odkrivati razlike in podobnosti ter biti ustvarjalni in inovativni. Kot so zapisali pri založbi, je knjiga primerna za samostojne bralne začetke ali za skupno branje s pomočjo odraslih.