Svet 8.1.2020 9:41

Za glasbo k novemu Bondu v zadnjem hipu angažirali Hansa Zimmerja

London, 8. januarja - Manj kot tri mesece pred premiero so za glasbo k novemu filmu o Jamesu Bondu Ni časa za smrt angažirali slavnega skladatelja Hansa Zimmerja, znanega po glasbi za filma Izvor in Gladiator. Nadomestil bo Dana Romerja, ki je zaradi ustvarjalnih razhajanj odpovedal sodelovanje. Premiera novega Bonda bo 2. aprila v Veliki Britaniji in 10. aprila v ZDA.

ZDA, Los Angeles. Nemški skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Nemški skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer.
Foto: Xinhua/STA

Romer je ustvarjalno ekipo zapustil zaradi razhajanj s produkcijsko družbo Eon Productions, ki stoji za filmom, je poročanje specializirane revije Variety povzel britanski Guardian. Pred tem je že ustvaril glasbo za nekatere filme, ki jih je podpisal režiser tokratnega Bonda Cary Fukunaga, kot sta Beasts of No Nation in Maniac. Tematske pesmi, ki je ključni element vsakega Bondovega filma, še niso objavili.

Zimmer je eden najbolj odmevnih hollywoodskih skladateljev, cenjen po partiturah za filme, kot so Gladiator, Da Vincijeva šifra in franšiza Pirati s Karibov. Leta 1994 je dobil oskarja za temo k filmu Levji kralj, čeprav je verjetno najbolj znan po sodelovanju z režiserjem Christoperjem Nolanom pri filmih Izvor, Medzvezdje, Vitez teme in drugih. Režiser Quentin Tarantino je minuli teden dejal, da je "desetletje mogoče določiti" po Zimmerjevi partituri za Nolanov film Dunkirk.

Zimmer je napisal glasbo še k dvema letošnjima filmoma - nadaljevanju akcijskega filma Čudežna ženska režiserke Patty Jenkins in filmu Dune Denisa Villeneuveja. Nedavno je napovedal turnejo, ki jo bo spomladi 2021 izvedel po dvoranah po Evropi.

V novem Bondovem filmu so nastopili Daniel Craig, Ana de Armas, Lea Seydoux, Rami Malek, Ralph Fiennes, Christoph Waltz in drugi.