Slovenija 9.1.2020 8:00

S koncertom italijanske glasbe začetek Filharmoničnega festivala baročne glasbe

Ljubljana, 9. januarja - S koncertom italijanske glasbe se bo drevi v Slovenski filharmoniji (SF) začel 5. Filharmonični festival baročne glasbe. Do 5. februarja bo ponudil štiri koncerte. Drugi in tretji bosta posvečeni glasbi iz Nemčije in Anglije, zadnji bo povezal psalmske uglasbitve Monteverdija s sodobno zborovsko glasbo Mortona Feldmana in Marka Ozbiča.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Strokovnjak za staro glasbo Domen Marinčič, ki je sodeloval pri snovanju programa festivala, je na nedavni novinarski konferenci povedal, da je ena od posebnosti letošnjega festivala, da so na sporedu ob znanih - Bach, Händel, Telemann, Vivaldi, Monteverdi in Purcell - tudi manj znana skladateljska imena, kot so Tomaso Albinoni, Baldassare Galuppi, Thomas Arne, William Boyce, Charles Avison in Maurice Greene.

Po njegovih besedah na prvih treh koncertih ne bo dirigenta, ampak bosta koncerte vodila koncertna mojstra Miran Kolbl in Ana Dolžan, kar ustreza zgodovinski izvajalski praksi. Četrti koncert, na katerem bo nastopil Zbor SF, pa bo vodil dirigent Marko Ozbič. Čembalo bo prisoten na vseh koncertih, ne bo pa pri vseh skladbah. Spreminjale se bodo tudi velikosti sestavov. Glasbo bodo sicer izvajali deloma na sodobnih in deloma na zgodovinskih glasbilih.

Na drevišnjem koncertu v Dvorani Marjana Kozine v SF bodo zazvenela dela Giuseppeja Tartinija in njegovih beneških kolegov Albinonija, Vivaldija, Galuppija in Alessandra Marcella. Med ansambelskimi koncerti in simfonijami za godala se bodo zvrstili trije solistični koncerti. Ob 250. obletnici Tartinijeve smrti bo zazvenela izvirna različica njegovega znanega violinskega koncerta v d-molu. Orkester SF bo vodil koncertni mojster Miran Kolbl, kot solista bosta nastopila člana orkestra, oboist Sorin Crudu in fagotist Lorenzo Contaldo.

Drugi koncert 17. januarja nosi naslov Bach in Telemann. Na sporedu sta med drugim Bachov rekonstruirani koncert za oboo d'amore in Telemannova Hamburška glasba na vodi, ki bo tokrat v Sloveniji zazvenela prvič. Tretji koncert 25. januarja, ki bo matinejski, nosi naslov Händel in Angleži. Na njem bodo med drugim izvedli Händlov Concerto grosso št. 7 v B-duru.

Zadnji koncert 5. februarja, ki bo tudi za vokalni abonma, pa nosi naslov Danes in nekoč. Z Zborom SF in baročnim ansamblom na zgodovinskih glasbilih bo povezal psalmske uglasbitve Claudia Monteverdija s sodobno zborovsko glasbo Feldmana ter gostujočega dirigenta in skladatelja Ozbiča, čigar noviteta Izidina uspavanka bo krstno zazvenela na koncertu.