Svet 9.1.2020 5:00

Fundacija Ernst von Siemens ustanovila nagrado za ansamble

München, 9. januarja - Glasbena fundacija Ernst von Siemens je ustanovila novo nagrado, namenjeno ansamblom. Z letošnjim letom bo tako podelila dodatnih 150.000 evrov, podprla pa bo dva ansambla, vsakega z do 75.000 evri. Za nagrado se od februarja do sredine marca lahko potegujejo mlade profesionalne zasedbe, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nemčija, Frankfurt. Glasbila, kitara, glasba. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Glasbila, kitara, glasba.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Ansambel se mora ukvarjati s sodobnim repertoarjem, dve tretjini njegovih članov pa mora biti starih pod 35 let," je pojasnila fundacija, ki vsako leto podeljuje nagrado Ernst von Siemens, vredno 250.000 evrov. To so doslej prejela številna znana glasbena imena. Lani jo je dobila britanska skladateljica Rebecca Saunders, šele druga glasbenica po violinistki Anne-Sophie Mutter, ki je nagrado prejela od začetka njenega podeljevanja leta 1974.

Letošnjega nagrajenca ali nagrajenko te mednarodne nagrade, ki jo večkrat označujejo za Nobelovo nagrado v glasbi, bodo razkrili 23. januarja.

Z novo nagrado bo fundacija, poimenovana po nemškem industrialcu Ernstu von Siemensu (1903-1990), povišala sredstva za priznanja in sponzorstva. Znašala bodo več kot 3,6 milijona evrov, še poroča APA.