Svet 11.1.2020 5:00

V Muzeju Orsay najeli Instagram umetnika

Pariz, 11. januarja - V Muzeju Orsay na rezidenci gostijo ilustratorja Jeana-Philippeja Delhommea, ki bo vsak ponedeljek v letošnjem letu na muzejskem Instagram profilu predstavil enega od umetnikov iz 19. stoletja kot uporabnika tega družbenega omrežja. Delhomme je kot prvega narisal francoskega umetnostnega kritika Jorisa-Karla Huysmansa, piše britanski The Guardian.

Francija, Pariz. Pariški Muzej d'Orsay. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški Muzej d'Orsay.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Delhomme, ki je med drugim svoje ilustracije objavljal v New Yorkerju, se je kot prvemu ta teden na svojem Instagram pohodu poklonil Huysmansu, s katerim je povezana ena od aktualnim razstav v Muzeju Orsay. Na Instagram objavi je po umetnikovi ideji Huysmans predstavil svoj portret, ki ga je leta 1878 narisal francoski impresionist Jean-Louis Forain, pospremljen z zapisom: "Hvala ti za moj portret @JL.Forain." V komentarju, ki naj bi ga oddal francoski umetnik Henri Gervex, o katerem je Huysmans nekoč napisal esej, pa je zastavljeno vprašanje: "Tokrat brez zlobnih kritik?"

Direktorica Muzeja Orsay Laurence des Cars je za francoski časnik Le Figaro povedala, da je namen rezidence dati večjo vidnost umetnikom iz druge polovice 19. stoletja in jih s pomočjo sodobnih interakcij približati širši javnosti. Z objavami si v muzeju tako želijo osvetliti trenutek iz biografije izbranega umetnika, da bi oživili strinjanje ali pa zgražanje, ki ga je sprožil.

Delhomme je lani izdal knjigo z naslovom Artists' Instagrams: The Never Seen Instagrams of the Greatest Artists, v katerih je predstavil Instagram profile znanih umetnikov, kot so Jackson Pollock, Frida Kahlo in Paul Gauguin. Umetnik je za The Guardian dejal, da danes ne bi poznali umetnostne kritike, če bi Instagram obstajal pred stoletjem. Imeli bi zgolj dvignjene in spuščene palce in čustvene simbole.

Dodal je, da se pri svojem delu osredotoča predvsem na umetnike, ki so bili tako slavni, da so okoli njih nastali miti. "Prav to je pri celotni zadevi zabavno. Gre za bogove in boginje umetnosti. Kot bi ustvarjal Instagram Olimpa. Umetniki in umetnice si želijo biti videni, tudi tisti najresnejši. Zakaj se torej ne bi predstavljali kot se danes vsi drugi," se je vprašal.