Svet 9.1.2020 16:13

Jeremy Irons na čelu žirije letošnjega Berlinala

Berlin, 9. januarja - Z oskarjem nagrajeni britanski filmski in gledališki igralec Jeremy Irons bo vodil žirijo 70. mednarodnega filmskega festivala v Berlinu. "Jeremy Irons je utelesil nekatere ikonične like, ki so me spremljali na mojem popotovanju v svetu filma," je besede umetniškega direktorja Berlinala Carla Chatriana povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija, Berlin. Igralec Jeremy Irons. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Igralec Jeremy Irons.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Chatrian je dodal, da je ponosen, da bo lahko igralca pozdravil na festivalu. Irons je izrazil zadovoljstvo in dodal, da ni nepomembna čast, da bo prevzel vlogo predsednika mednarodne žirije.

Irons po začetkih v gledališču filme snema od 80. let minulega stoletja. Za vlogo v filmu Afera von Bülow, ki ga je režiral Barbet Schroeder, je leta 1991 dobil tako oskarja kot tudi zlati globus za najboljšo glavno moško vlogo.

V naslednjih desetletjih je zaigral v številnih filmih, tako v uspešnicah, kot je Umri pokončno brez oklevanja, kot v kontroverzni filmski priredbi romana Vladimirja Nabokova Lolita.

Na Berlinalu je bil nazadnje leta 2013 predstavljen njegov film Nočni vlak v Lizbono, ki ga je režiral Bille August. Sicer pa je igralca trenutno mogoče videti na malih zaslonih v ZDA v seriji televizije HBO Watchmen.

Mednarodni filmski festival v Berlinu bo potekal od 20. februarja do 1. marca.