Svet 13.1.2020 6:00

Ob 100-letnici Fellinijevega rojstva pet restavriranih klasik

Rim, 13. januarja - Po italijanskih kinih bodo od danes v luči bližnje 100-letnice rojstva velikega režiserja Federica Fellinija prikazali restavrirane različice petih njegovih kultnih filmov - Beli šejk (1952), Postopači (1953), Sladko življenje (1960), Osem in pol (1963) in Amarcord (1973), piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Fellini velja za enega najbolj izvirnih italijanskih filmskih ustvarjalcev v drugi polovici 20. stoletja. Rojen je bil 20. januarja 1920 v Riminiju. Sprva se je posvečal risanju, s filmom pa se je prvič srečal, ko se je leta 1946 skupaj s še petimi avtorji podpisal pod scenarij filma Roberta Rossellinija Paisa. Debitiral je leta 1950 s filmom Varietejske luči, že leta 1953 pa je bil za film Postopači nagrajen na beneškem filmskem festivalu.

V zgodnejših delih je zaznati socialno kritičnost neorealizma, pozneje pa je v filme vključeval osebno perspektivo, polno avtobiografskih in psihoanalitičnih vložkov, ki jo je predstavljal z nadrealistično filmsko govorico.

Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, poleg nagrad v Cannesu in Benetkah tudi štiri oskarje za tujejezični film in oskarja za življenjsko delo le nekaj mesecev pred smrtjo. Ob tem je izjavil: "Ta nagrada mi zagotavlja nesmrtnost. Ni več potrebno, da umrem, saj je vse že opravljeno - vse hvalnice, vsi spominski zapisi, počastitve, spomeniki, vse." Umrl je 31. oktobra 1993.

Vseh pet Fellinijevih restavriranih filmov bodo po italijanskih kinih predvajali skozi celotno jubilejno leto. Največjo zaslugo za restavracijo kultnih del velikega italijanskega režiserja imajo Center eksperimentalne kinematografije Nacionalne kinoteke, kinoteka iz Bologne in Institut Luce-Cinecitta, v sodelovanju z Rti-Mediaset e Cristaldifilm, še navaja Ansa.