Svet 14.1.2020 5:30

V Turnerjevi hiši v Londonu razstava njegovih upodobitev Temze

London, 14. januarja - V nekdanjem londonskem domu britanskega slikarja J.M.W. Turnerja, danes znanem kot Turnerjeva hiša, je na ogled razstava njegovih oljnih slik, na katerih je upodobil reko Temzo. Razstavljene slike so v Sandycombe Lodge v Twickenhamu na ogled prvič po letu 1826, piše spletni portal The Guardian.

Velika Britanija, London. Reka Temza. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Reka Temza.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Razstavo je v petek odprl britanski voditelj dokumentarnih oddaj David Attenborough. Kot je dejal, so z njo umetniku izkazali ustrezno spoštovanje, Turnerja pa je opisal kot "eno največjih osebnosti zahodnega slikarstva". Po Attenboroughovem mnenju Velika Britanija umetnika ne ceni dovolj, medtem ko po Evropi Turner velja za enega največjih revolucionarjev svojega časa v slikarstvu.

"Tudi sam sem iz zahodnega Londona. Rodil in živel sem se le nekaj milj stran," je Attenboroughove besede povzel The Guardian. Umetnikov nekdanji dom, ki so ga pred nekaj leti restavrirali, je Attenborough označil za pravi dragulj.

Pet oljnih slik Temze, ki so na ogled v Turnerjevi hiši, je posodila londonska galerija Tate. Javnost jih je doslej imela priložnost videti le redko. Vodja hiše Ricky Pound je ob petkovem odprtju razstave spomnil, da je še pred nekaj leti zgradba propadala. Sedaj je po njegovih besedah izjemno lepo restavrirana, "glazura na torti pa so v hiši, ki jo je Turner sam načrtoval in v kateri je živel, njegove oljne slike".

Zahodni London je bil Turnerjeva soseska. Preden se je preselili v Twickenham, je kot otrok živel v Brentfordu ter pozneje v Isleworthu in Hammersmithu. Sandycombe Lodge so zgradili leta 1813 po Turnerjevem načrtu, v njej se je umaknil pritiskom londonskega sveta umetnosti. V njej je živel tudi njegov oče William, ko se je upokojil kot brivec in lasuljar v Coventu Gardenu.

Turnerju je bila všeč bližina Temze, saj mu je ponujala neskončno možnosti. V restavrirani hiši je tudi replika teleskopa, s katerim je Turner običajno opazoval reko, čeprav danes pogled nanjo zakrivajo okoliške hiše.

Ko se je očetovo zdravje poslabšalo, je Turner leta 1826 hišo prodal. Pozneje je bila večkrat predelana. Restavrirana hiša je vrata odprla leta 2017, prenova pa je stala 2,4 milijona funtov. Pet Turnerjevih upodobitev Temze v tehniki olja bo v hiši na ogled do 29. marca.

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) je študiral je na londonski Kraljevi akademiji, kjer je bil pozneje profesor perspektive. Bil je predstavnik romantičnega krajinarskega slikarstva. Sprva je ustvarjal pod vplivom Poussina, Lorraina in nekaterih nizozemskih slikarjev.

Po študijskem potovanju po Italiji leta 1819 je razvil svoj slog. Uporabljati je začel čiste, svetle barve in se v celoti posvetil kolorističnemu subtilnemu ustvarjanju razpoloženj. S to tehniko je postal predhodnik impresionizma, pri njem so se zgledovali tudi pointilisti.