Slovenija 13.1.2020 11:46

Mate Bekavac novi pomočnik direktorice in umetniški vodja Orkestra SF

Ljubljana, 13. januarja - S 1. januarjem je kot umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije (SF) in pomočnik direktorice za orkester nastopil mandat Mate Bekavac. Je uveljavljeni virtuoz na klarinetu, dirigent, skladatelj in umetniški vodja koncertnega abonmaja Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, so sporočili iz SF.

Bekavca je študij popeljal od Ljubljane prek Gradca in Mozarteuma v Salzburgu do Juilliarda v New Yorku in Konservatorija v Parizu. Kot solist je igral z domačimi in tujimi orkestri, med katerimi so Komorni orkester Franza Liszta iz Budimpešte, Cappella Istropolitana, Salzburški, Münchenski, Zagrebški in Moskovski solisti, kot komorni glasbenik pa z Ireno Grafenauer, Jurijem Bašmetom, Radovanom Vlatkovićem, Milanom Trukovićem, Sergiem Azzolinijem in številnimi drugimi. Dirigiral je Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija.

Je prejemnik številnih nagrad. Leta 1996 je od avstrijskega ministrstva za znanost in umetnost prejel nagrado za posebne umetniške dosežke, bil pa je tudi najmlajši nominiranec za nagrado Prešernovega sklada, ki jo je prejel leta 2004. Njegov repertoar ne obsega le klasičnih solističnih in komornih del za klarinet, ampak tudi lastne priredbe del različnih žanrov. Za arhiv Radia Slovenija je snemal s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Antona Nanuta, pri ZKP RTV Slovenija pa je leta 1997 izšla njegova samostojna zgoščenka z deli Mozarta, Debussyja, Francaixa in Grginova, so še zapisali v SF.

K umetniškemu vodenju orkestra in pomočnika za orkester ga je direktorica SF Marjetica Mahne povabila po tem, ko je s tega mesta razrešila Klemna Hvalo. "Razlog za odločitev je presoja direktorice, da gre za ravnanja, ki bi lahko vrgla senco na SF, ki zmanjšujejo njeno kredibilnost in povzročajo škodo pri odnosih s partnerji," je utemeljila svojo odločitev. Minister za kulturo Zoran Poznič pa je direktorici pred novim letom poslal odločbo, v kateri jo je seznanil s predčasno razrešitvijo s položaja.