Svet 13.1.2020 15:18

Največ nominacij za oskarje filmu Joker

Los Angeles, 13. januarja - Največ, 11 nominacij za oskarje je dobil film Joker Todda Phillipsa, s po desetimi nominacijami sledijo Irec Martina Scorseseja, 1917 Sama Mendesa in Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina, je danes objavila Ameriška filmska akademija. Nagrade bodo podelili 9. februarja.

Italija, Benetke. Ameriški režiser in avtor filma Joker Todd Phillips ter igralec Joaquin Phoenix v vlogi negativca Jokerja. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser in avtor filma Joker Todd Phillips ter igralec Joaquin Phoenix v vlogi negativca Jokerja.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Joker je nominiran za najboljši film, najboljšega režiserja in za glavnega igralca - Joaquin Phoenix. Ob tem je danes dobil še osem nominacij. Tudi omenjeni trije filmi, ki so prejeli po deset nominacij, so nominirani v kategorijah za najboljši film in režiserja, za najboljšega igralca pa le še Leonardo di Caprio iz filma Bilo je nekoč v Hollywoodu.

Za najboljši film so nominirani še Ford proti Ferrariju (režiser James Mangold), Jojo Rabbit (Taika Waititi), Čas deklištva (Greta Gerwig), Zakonska zgodba (Noah Baumbach) in južnokorejski film Parazit (Bong Joon Ho). Režiser zadnjega je tudi v tekmi za režijskega oskarja.

Slovesno podelitev nagrad 9. februarja bo prenašala televizija ABC, drugo leto zapored pa bo potekala brez voditelja. Prvič so bili oskarji po treh desetletjih lani brez voditelja, odločitev pa se je izkazala za uspešno, saj se je gledanost v primerjavi z letom prej dvignila.