Svet 16.1.2020 5:30

Na Dunaju bodo marca odprli sodobno Albertino

Dunaj, 16. januarja - Muzej Albertina na Dunaju bo marca odprl novo razstavno prizorišče Albertina Modern, ki se bo oprla na obsežno umetniško zbirko Essl. Muzej sodobne umetnosti bo v Hiši umetnikov na trgu Karlsplatz, v njegovi zbirki pa bo z več kot 60.000 deli zastopanih 5000 umetnikov in umetnic.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za obiskovalce bodo Albertino Modern, enega največjih muzejev sodobne umetnosti na svetu, ki bo razpolagal z več kot 2500 kvadratnih metrov, odprli 13. marca, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani - Eurocomm-PR.

Hišo umetnikov (Künstlerhaus), v kateri bo deloval muzej, je leta 1865 zgradil cesar Franc Jožef in jo podaril mestnim umetnikom. Od takrat so v stavbi našli dom številni umetniški projekti in združenja, medtem ko je zadnjih 20 let bolj kot ne samevala. Objavljati so jo začeli pred tremi leti, ko so stavbo skrbno restavrirali, s posebno pozornostjo do teraco tal, stenskih poslikav, pozlatitev ter lesenih in kovinskih elementov, notranjost pa so prilagodili sodobnim standardom z dostopnostjo za invalide, osvetljavo in klimatizacijo prostorov.

Albertina Modern se lahko pohvali z zbirko več kot 60.000 risb, akvarelov, tiskanih grafik in fotografij. Poudarek je na avstrijski umetnosti z deli Arnulfa Rainerja, Marie Lassnig, Franza Westa, Erwina Wurma in Valie Export. Med tujimi avtorji najdemo Nemce, kot so Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff in Günther Förg, pa tudi sodobne ameriške umetnike, kot so Andy Warhol, Alex Katz, Eric Fischl, Robert Longo, Cindy Sherman, Sherrie Levine, Ross Bleckner in Michael Heizer.

Muzej bodo odprli s primerno poimenovano razstavo Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980. Razstava se bo osredotočila na obdobje pred letom 1980, ki je bilo ključno za mednarodno sodobno umetnost, in bo predstavila najpomembnejše avstrijske umetniške naravnanosti na prelomu v postmodernizem, še piše v sporočilu.