Svet 17.1.2020 5:00

Na Tržaškem filmskem festivalu dobra slovenska udeležba

Trst, 17. januarja - S podelitvijo nagrade kritikov in filmom Skrito življenje Terrencea Malicka se bo začel 31. Tržaški filmski festival. Na njem bodo prikazali kar nekaj slovenskih filmov. Prvi bo na sporedu Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, v tekmovalni program 11 filmov pa sta uvrščena Oroslan Matjaža Ivanišina in koprodukcija Asimetrija Maše Nešković.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film Oroslan bo v Trstu na sporedu v ponedeljek, nastal pa je po kratki zgodbi Zdravka Duše o smrti moškega, poznanega pod vzdevkom Oroslan, ki pretrese majhno vas v Porabju. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Sčasoma dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

V tekmi za nagrade tržaškega festivala je tudi slovenska manjšinska koprodukcija Asimetrija režiserke Maše Nešković, ki pripoveduje o deklici in fantu, ki zadnje dni svojega brezskrbnega poletnega oddiha preživita skupaj, a bliža se dan, ko bo deklica morala za vedno zapustiti državo. Celovečerni prvenec je bil lani na festivalu predstavljen znotraj programa This is IT. Film bodo prikazali v nedeljo.

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Božiča, ki scenarij podpisuje z Marino Gumzi, pa bo že danes ob 18. uri prikazan v spremljevalni festivalski sekciji Born in Trieste. Dogajanje Božičevega celovečernega igranega prvenca, absolutnega zmagovalca 22. Festivala slovenskega filma, je umeščeno v obmejne beneške vasice v čas pred drugo svetovno vojno, ki je te kraje zaznamoval s hudo revščino in dolgoletnim valom izseljevanja lokalnega prebivalstva. Na predlanskem Tržaškem filmskem festivalu je film prejel nagrado This Is IT za najobetavnejši prvenec v postprodukciji, so spomnili na SFC.

Poleg Zgodb iz kostanjevih gozdov bodo v programu Born in Trieste prikazali tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo Paradiž v režiji Davida del Degana.

V sklopu festivala bo že deseto leto potekalo koprodukcijsko srečanje, ki zaradi geografske lege mesta in regije nosi naslov When East Meets West (19. do 21. januar). Italijanski producenti in producenti iz jugovzhodne Evrope se tako v Trstu vsako leto srečajo z ustvarjalci iz tretje regije. Letos se bodo srečali s predstavniki iz Madžarske, Moldavije, Romunije, Avstrije, Nemčije in Švice. Srečanje v središče postavlja projekte v razvoju, ki iščejo tuje koprodukcijske partnerje.

Med 338 prijavami iz 55 držav je bilo izbranih 22 projektov, od tega dva iz Slovenije. Gre za manjšinski projekt Not a Word slovenske režiserke Hanne Slak, pri katerem je nemški producent produkcijska hiša Volte, in večinski z naslovom Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta, kjer je italijanski producent Transmedia Production. Pri obeh projektih je slovenski producent Staragara.

V sekciji This is IT pa bo letos skupno predstavljenih devet italijanskih koprodukcij, ki so v fazi postprodukcije, med drugimi projekt Cent'anni, prvenec režiserke Maje Prelog in slovenskega producenta Roka Bička (Cvinger film). Znotraj First Cut Lab, svetovalnega programa, namenjenega celovečernim igranim filmom v montaži, pa se bo predstavil film Jezdeca, prvenec režiserja Dominika Menceja, produkcijske hiše Staragara, so še sporočili iz SFC.

Tržaški filmski festival bo potekal do 23. januarja.