Slovenija 18.1.2020 5:00

Z Obutim mačkom začetek 12. festivala Bobri

Ljubljana, 18. januarja - Z družinskim mjauzikulom Obuti maček avtorja Andreja Rozmana - Roze se bo danes začel 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo osredotočen na vprašanje povezovanja umetnosti z znanostjo in tehnologijo. Za letošnje Bobre je na voljo dobrih 14.300 vstopnic za 163 prireditev 77 producentov, ki bodo izvedene na 36 prizoriščih.

Ljubljana, Mestna hiša. Plakat ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo od 18. januarja do 8. februarja. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mestna hiša.
Plakat ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo od 18. januarja do 8. februarja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mestna hiša. Plakat ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo od 18. januarja do 8. februarja. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Mestna hiša.
Plakat ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki bo od 18. januarja do 8. februarja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Uvodna predstava letošnjih Bobrov, družinski mjauzikul Obuti maček, ki ga je po besedilu Andreja Rozmana - Roze režiral Vito Taufer, v svoji večplastnosti otrokom ponuja pravljičnost in dinamično dogajanje, odraslim pa duhovite besedne domislice in družbenokritične osti. Mjauzikul je koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) in Gledališča Koper.

Sicer so na programu festivala, katerega izvršni producent je SMG, gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki delujejo v Ljubljani in širše. Obiskovalci se jih bodo lahko udeležili tudi v Domžalah in Sežani, kamor bodo Bobri segli tudi letos. Letošnji cilj organizatorjev je spodbuditi kreativno uporabo tehnologije v umetnosti.

Mednarodno razsežnost bodo festivalu dale stvaritve iz drugih držav - iz Avstrije plesna predstava Sinovi ob podpori Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani, z Nizozemske plesna predstava Panove piščali in papirologija, ki jo bodo izvedli v sodelovanju z zavodoma EN-KNAP in Emanat, iz Ukrajine pa koncert urbane etno skupine Dakh Daughters, ki bo hkrati del festivala Ment.

Najdaljši festival doslej je povezal tudi največ producentov, kar 77. Kot je za STA ob začetku Bobrov poudarila vodja programa Tadeja Pungerčar, so letos ob prireditvah za najmlajše na program uvrstili največ dogodkov, namenjenih starostni skupini 12+, z namenom širjenja kakovostne kulturne vzgoje tudi v zadnji triadi osnovne šole.

Bobri že leta na pomen in vpliv kakovostne umetnostne vzgoje opozarjajo učitelje in mentorje, letos pa so na festivalu posebno pozornost usmerili tudi k staršem in zanje pripravili niz strokovnih srečanj in pogovorov. Psihologinja Martina Peštaj bo denimo 1. februarja spregovorila o tem, kako pomembno je načrtovati in skrbno izbirati kakovostne kulturne vsebine, primerne starostni skupini.

Festival bo tudi najdaljši doslej, sklenil pa se bo na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, s premiero predstave Nebo nad menoj v režiji Tina Grabnarja v Centru urbane kulture Kino Šiška. Uprizoritev nastaja v sodelovanju SMG, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Univerze v Ljubljani in Kina Šiška.

Ustanovitelj festivala je Mestna občina Ljubljana, ki prispeva tudi glavnino sredstev. Prireditve so brezplačne, obisk je mogoč le z vstopnicami. Večina jih je sicer že pošla, seznam predstav, za katere so vstopnice še na voljo, pa je objavljen na spletnih kanalih festivala. Preostale vstopnice je mogoče prevzeti v prodajni galeriji SMG na Trgu francoske revolucije 5. Kot je še povedala Tadeja Pungerčar, pa so prosta mesta še na na mnogih delavnicah, za katere se je treba za udeležbo prijaviti pri prirediteljih.