Slovenija 18.1.2020 7:00

V ljubljanski Operi premiera Device Orleanske

Ljubljana, 18. januarja - V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera opere v štirih dejanjih Devica Orleanska skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Pod režijo globoke in čustvene opere se podpisuje Frank Van Laecke, glasbeni vodja in dirigent pa je Simon Krečič. V naslovni vlogi bosta nastopili Nuška Drašček Rojko in gostujoča solistka Jelena Končar.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Delo skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega (1840-1893) na opernem področju je obsežno in v ruski glasbeni ustvarjalnosti 19. stoletja vsekakor edinstveno. Od skupno kar desetih dokončanih oper se skladateljeva kozmopolitska nrav še posebej nazorno udejanja v velikopotezni stvaritvi Devica Orleanska, katere bleščeče in heterogeno obličje sledi razkošnim žanrskim konvencijam francoske velike opere, je v spremnem besedilu k uprizoritvi zapisal Jan Ovnik.

Čajkovski podpisuje tudi libreto te opere, ki ga je ustvaril po tragediji Devica Orleanska Johanna Christopha Friedricha von Schillerja in po še nekaterih drugih predlogah o legendarni Ivani Orleanski.

V operi protagonistka Ivana, ki od nekdaj čuti, da ji je Bog v življenju namenil drugačno poslanstvo, kot zgolj postati žena, prerokuje smrt angleškega generala. Ko se to zgodi, glas angela Ivani naroči, naj se odpravi v bitko proti sovražniku. Dekle francosko vojsko popelje v zmago proti Angležem in kralj jo imenuje za poveljnico francoske vojske. A Ivana se nato zaljubi v viteza Lionela, ki se bori na strani Angležev. Ta kasneje ponudi svojo pomoč v boju za Francijo. A prav Lionelovo ljubezen Ivana proti koncu opere označi za zanjo pogubno. V četrtem dejanju se Ivana znajde privezana na grmado. Ljudstvo jo sprva obtožuje čarovništva, pozneje pa se Ivana ljudem zasmili, je vsebina povzeta v medijskem gradivu.

Praizvedbo je opera doživela leta 1881 v Marijinem gledališču v Sankt Peterburgu, kot je zapisal Ovnik pa bo sedaj, po skoraj poldrugem stoletju od njenega nastanka, zdaj prvič izvedena tudi na Slovenskem.

Režijo je prevzel Van Laecke, ustvarjalec belgijskega rodu, ki je na odru ljubljanske Opere v minulih sezonah režiral že uspešni predstavi Katja Kabanova in Lucia di Lammermoor. Režiser si je v zadnjih desetletjih zgradil vsestransko mednarodno kariero. Za svoje delo v gledališču pa si je prislužil številne nagrade tako doma v Belgiji kot po svetu. Glasbeni vodja in dirigent uprizoritve je Simon Krečič, scenograf Philippe Miesch, kostumografinja Belinda Radulović, svetlobo pa sta oblikovala režiser in Jasmin Šehić.

V naslovni vlogi bosta nastopili Nuška Drašček Rojko in gostujoča solistka Jelena Končar v družbi ostalih solistov: Davida Jagodica (Kralj Karel VII), Urške Arlič Gololičič (Agnes Sorel), Jiržija Rajniša k. g. (Dunois), Ivana Andresa Arnška (Lionel, burgundski vitez), Roberta Vrčon (Nadškof), Dejana Maksimilijana Vrbančiča (Rajmond, Ivanin zaročenec), Janka Volčanška k. g. (Thibaut Orleanski, Ivanin oče), Polone Kante Pavlin (Angel), Roka Bavčarja (Bertrand), Roberta Brezovarja (Lauret) in Antona Habjana (Vojak), so sporočili iz ljubljanske Opere.

Opera bo izvedena v ruskem jeziku s slovenskimi in angleškimi nadnapisi, v januarju pa bodo ponovitve na sporedu do konca meseca.