Na hitro prelistano 18.1.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. januarja - Pri založbi Goga je izšel roman nemškega pisatelja Ralfa Rothmanna z naslovom Umreti spomladi, založba Učila International je izdala knjigo Edwarda Snowdna z naslovom Trajna evidenca. Založba Miš pa je izdala slikanico Petra Svetine z naslovom Timbuktu, timbuktu z ilustracijami Igorja Šinkovca.

Ljubljana. Knjiga Edvard Snowden - Trajna evidenca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Edvard Snowden - Trajna evidenca.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Ralfa Rothmanna z naslovom Umreti spomladi. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Ralfa Rothmanna z naslovom Umreti spomladi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Petra Svetine z naslovom Timbuktu, Timbuktu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Petra Svetine z naslovom Timbuktu, Timbuktu.
Foto: STA

UMRETI SPOMLADI - NAJBOLJŠI ANTIVOJNI ROMAN PO ROMANU NA ZAHODU NIČ NOVEGA

Zadnji meseci druge svetovne vojne; Nemčija, Avstrija, Madžarska. Čeprav se ve, da je vojna že izgubljena, povsod rekrutirajo starce in nepolnoletne mladeniče ter jih po skrajšanih pripravah pošiljajo na bojišča. Med njimi sta sedemnajstletna prijatelja, molznika iz severne Nemčije, pasivni Walter in bolj izobraženi ter zviti Friedrich. Po prisilni rekrutaciji se nad njiju zgrne zlo in brutalnost vojne ter cinizem esesovskih oficirjev. Rothmann z apokaliptičnimi podobami, ki spominjajo na slike Francisca de Goye iz cikla Grozljivosti vojne, pred nami razgrinja vso nečloveškost nacističnega režima in absurdnost vojne, so zapisali pri založbi.

Dodali so, da je po mnenju literarne kritike Rothmann s tem delom napisal najboljši antivojni roman po romanu Na zahodu nič novega E. M. Remarqua iz leta 1929. Z njim je postavil spomenik generaciji svojega očeta, generaciji, ki ji je vojna uničila življenje. V slovenščino ga je prevedel Slavo Šerc.

Leta 1953 rojeni Rothmann je eden najpomembnejših nemških pisateljev svoje generacije, klasik sodobne nemške literature, ki nam s svojimi romani in zgodbami podaja panoramo nemške družbe od druge svetovne vojne do sedanjosti. Po osnovni šoli se je izučil za zidarja, a se je hkrati zanimal za literaturo, veliko bral in pisal. Za njegovo ustvarjanje je bila pomembna selitev v Berlin leta 1976, kjer še vedno živi.

TRAJNA EVIDENCA - ŽIVLJENJSKA ZGODBA ENEGA NAJBOLJ SLAVNIH AMERIŠKIH ŽVIŽGAČEV

Edward Snowden, eden najslavnejših ameriških žvižgačev, ki je tvegal vse, da bi razkrinkal sistem ameriških oblasti za množično nadzorovanje, prvič razkrije zgodbo o svojem življenju, vključno s tem, kako je pomagal vzpostaviti ta sistem in kaj ga je spodbudilo, da ga je skušal onemogočiti. Leta 2013 je devetindvajsetletni Edward Snowden šokiral svet, ko se je razšel z ameriško obveščevalno skupnostjo in razodel, da oblasti v ZDA na skrivaj skušajo zbirati prav vsak telefonski klic, SMS in elektronsko sporočilo. Rezultat bi bil sistem množičnega nadzora brez primere, s katerim bi bilo mogoče vohljati za zasebnim življenjem prav vseh ljudi na svetu. Šest let pozneje Snowden prvič razodene, kako je pomagal zgraditi ta sistem in kaj ga je prignalo do tega, da ga je razkrinkal.

V Trajni evidenci so zaobjeta idilična predmestja washingtonskega območja iz njegovega otroštva, skrivna delovna mesta v Cii in NSA iz njegove odrasle dobe in izjemno pričevanje bistrega mladeniča, ki je odraščal na spletu - moškega, ki je postal vohun, žvižgač in v izgnanstvu vest interneta, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedel Jure Šešt.

TIMBUKTU, TIMBUKTU - BESEDA, KI SE FINO IZGOVARJA IN SLIŠI

Kot so zapisali pri založbi, je Timbuktu mesto sredi Afrike, ki je bilo svojčas znano kot središče učenosti in strpnega pogovarjanja. Zdaj je Timbuktu tudi knjiga, ki ima s tem lahko kakšno zvezo. Je pa tudi beseda, ki se fino izgovarja in sliši.

Tokrat avtorjeve odbite domislice spretno in izvirno "lovi" Igor Šinkovec. Glagol loviti je uporabljen namenoma, ker Svetina dobesedno žonglira s stvarmi, ki na videz nikakor ne gredo skupaj, a ko trčijo ena ob drugo, imajo na bralca močan učinek: nasmejijo, poženejo v tek domišljijo, ponudijo nov pogled na red stvari ipd. Avtor, ki najbolj blesti prav v kratki prozni formi, je tokrat še posebno kratek. Njegova besedila niso kratke zgodbe, ampak kratke kratke zgodbe, v njih pa je življenja, humorja in domišljije, so dodali.