Svet 20.1.2020 6:00

V Italiji bodo 25. marca praznovali dan Danteja Alighierija

Rim, 20. januarja - Italijanska vlada je na predlog ministra za kulturo in turizem Daria Franceschinija potrdila direktivo, da bodo v Italiji 25. marca obeleževali dan, posvečen italijanskemu pesniku Danteju Alighieriju, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Dan bodo poimenovali Dantedi.

Italija, Bologna. Citat Danteja Alighierija, ki je v Božanski komediji večkrat omenil stolp Garisenda v Bologni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Italija, Bologna.
Citat Danteja Alighierija, ki je v Božanski komediji večkrat omenil stolp Garisenda v Bologni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

"Vsak 25. marec, na dan, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onostranstvo v Božanski komediji, bomo praznovali Dantedi. Dan bo namenjen obeleževanju spomina na Danteja v Italiji in po svetu s številnimi pobudami, pri katerih bodo sodelovale šole, fakultete in kulturne institucije," je pojasnil Franceschini.

Spomnil je, da bo Italija prihodnje leto obeležila 700. obletnico Dantejeve smrti in da so v teku že številni projekti, s katerimi se bodo poklonili velikemu italijanskemu pesniku. Franceschini je sklenil, da je Dante simbol za stvari, ki združujejo Italijane: "Dante je združena država, Dante je italijanski jezik, Dante je sama ideja Italije."

Vlado so pri odločitvi o uvedbi Danteju posvečenega dne pozdravili tudi številni intelektualci, strokovnjaki in predstavniki pomembnih italijanskih kulturnih institucij, še navaja Ansa.

Dante Alighieri (1265-1321) se je rodil v Firencah. Kot privrženec belih gvelfov je bil politično dejaven v Firencah. Ko so leta 1301 oblast prevzeli papeževi privrženci - črni gvelfi, so ga leta 1302 obsodili na denarno kazen, nato še na smrt na grmadi. Preostanek življenja je preživel v izgnanstvu po različnih mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer je umrl. Njegovo glavno delo je alegorična pesnitev Božanska komedija.