Slovenija 24.1.2020 7:00

V Žalcu se začenja 14. mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest

Žalec, 24. januarja - V Žalcu se bo danes začel 14. festival tolkalnih skupin BUMfest, ki bo potekal do nedelje. Umetniški vodja festivala Dejan Tamše obljublja raznoliko glasbeno dogajanje, saj bodo na festivalu nastopili tolkalci iz Tajvana, Belgije, Avstrije in Slovenije. Na festivalu pričakujejo približno 1400 poslušalcev.

Žalec. Mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Žalec.
Mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Po napovedih organizatorjev festivala, Slovenskega tolkalnega projekta - StoP in Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec, bodo nocoj poslušalci lahko prisluhnili avstrijski skupini Quetsch'n'Vibes in slovenski zasedbi Murska Percussion Ensamble.

Quetsch 'n' Vibes prihajajo iz avstrijske Štajerske, kjer je tradicija diatonične harmonike zelo močna. Skupina je netradicionalno tolkala povezala s harmoniko.

Murska Percussion Ensemble v glavnem izvaja dela mlajših generacij. Redno koncertira doma, pa tudi preko meja. V zadnjem času se vedno bolj uveljavlja na mednarodni sceni.

V soboto bo najprej nastopil duet NanaFormosa, sklepni del večernega dogajanja pa bo pripadel tolkalnemu ansamblu Tessenderlo.

Duo NanaFormosa iz Tajvana sestavljata mednarodno priznani tolkalki Yu-Ying Chang in Ya-Hsin Cheng. Njun program je zelo raznolik, od sodobne glasbe do glasbe za gledališče.

Tessenderlo Enseble iz istoimenskega mesta v Belgiji pripada glasbeni akademiji, sestavlja pa ga 15 članov, starih med 15 in 23 let.

Že pred uradnim začetkom dogajanja bodo danes dopoldne tolkalni glasbi na matineji lahko prisluhnili najmlajši.

"V soboto bodo čez dan glasbene delavnice - na njih bodo tolkala lahko spoznavali učenci, dijaki in študentje, ki se izobražujejo na področju glasbe, kot tudi tisti, ki glasbo navadno le poslušajo. Danes in v soboto pred koncertom pa vabljeni vsi, ki bi se radi malce ogreli za BUMfest v avlo dvorane, kjer bo potekal tolkalni krog. Četudi ste povsem brez izkušenj s tolkali, se boste lahko pridružili v tolkalni krog in sledili zanimivim idejam in navodilom Francija Krevha," je povabil Tamše.

Festival bodo sklenili v nedeljo z glasbenimi delavnicami, ki pa niso za širšo javnost.

Ambasadorske letošnjega BUMfesta so članice skupine Bepop, ki se po 17. letih letos vračajo na odre.