Svet 21.1.2020 6:00

Mariborski Balet z Giselle v gosteh v Modeni

Modena, 21. januarja - Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je na gostovanju v Italiji, kjer bo z baletom Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana danes nastopil v gledališču Teatro Comunale v Modeni. Na poti v sosednji državi je tudi Simfonični orkester SNG Maribor, ki bo nastopil v Cesani in Ravenni.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Baletni ansambel je v soboto nastopil že v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu. Kot so za STA povedali v SNG Maribor, je bila dvorana s 1200 sedeži razprodana. "Občinstvo je z navdušenim aplavzom nagradilo baletni ansambel in soliste. Mariborski balet poznajo, v lanski sezoni smo v Vidmu, kjer tradicionalno gostijo največje baletne zvezde, gostovali s Smrtjo v Benetkah," so pojasnili.

Zgodba baleta francoskega skladatelja Adolpha Adama, ki črpa navdih v eni od pesmi Heinricha Heineja, pripoveduje o tragični usodi dekleta, ki se ji je zaradi prevare v ljubezni zmešalo, nato pa ji je odpovedalo srce. Legenda pripoveduje, da je zaradi svojega veselja do plesa, predvsem pa zaradi tega, ker je umrla kot neporočena devica, postala ena od vil, ki s plesom do smrti utrudijo svoje nesojene ljubimce.

Bajeslovni svet vil, ki se očarljivo dopolnjuje z idilo srednjeveškega podeželja - v pravljični scenografiji Juana Guillerma Nove in razkošnih kostumih v kreaciji Luce Dall' Alpija -, so plesalci mariborskega Baleta premierno uprizorili 5. novembra 2010.

V naslovni vlogi nastopa Catarina de Meneses, Ionut Dinita pa upodablja princa Albrechta. "Vloga Giselle upravičeno velja za eno najbolj iskanih plesnih likov klasičnega baleta, ne le zaradi plesne virtuoznosti in sproščene lahkotnosti glasbe, nastale izpod peresa francoskega skladatelja Adolpha Adama, ampak tudi zaradi igralskih izzivov, vrednih vsake primabalerine," izpostavljajo v SNG Maribor.

Gostovanji v Vidmu in Modeni sta že tretja turneja mariborskega Baleta z Giselle po Italiji. Leta 2016 so gostovali v Pordenonu, Brescii in Piacenzi, leto kasneje pa so Giselle kar šestkrat odplesali v gledališču Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi v Trstu.

Na turneji v Italiji je trenutno tudi Simfonični orkester SNG Maribor. Pod taktirko Simona Krečiča bo danes nastopil v gledališču Teatro Alessandro Bonci v mestu Cesana. Naslednji dan pa se bo predstavil občinstvu znamenitega gledališča Teatro Dante Alighieri v Ravenni.

Orkestru se bo pridružil priznani mednarodni violinist Pavel Berman, ki bo izvedel solistični part Beethovnovega Koncerta za violino in orkester v D-duru (op. 61). Poleg omenjenega koncerta bosta izvedeni še Beethovnova Uvertura Egmont (op. 84) in Simfonija št. 3 v a-molu (op. 56) Felixa Mendelssohna-Bartholdyja, ki jo ljubitelji klasične glasbe poznajo tudi pod vzdevkom Škotska, saj jo je skladatelj ustvaril po popotnih vtisih med obiskom Velike Britanije. S pretežno zgodnjeromantično obarvanim koncertnim programom obeležujejo 250-letnico rojstva glasbenega genija Ludwiga van Beethovna.