Slovenija 20.1.2020 14:36

Glasbena mladina ob 50-letnici z akademijo in odlikovanjem

Ljubljana, 20. januarja - Zveza Glasbene mladine Slovenije bo v torek s slovesno akademijo proslavila 50-letnico delovanja. Ob tej priložnosti ji bo predsednik republike Borut Pahor podelil državno odlikovanje red za zasluge za izjemen prispevek k razvoju in širjenju glasbene kulture in ustvarjalnosti med mladimi.

Zveza Glasbene mladine Slovenije (GMS) je bila ustanovljena decembra 1969 kot zveza društev z nepridobitnim delovanjem. Njeno poslanstvo je omogočiti mladim glasbenikom prve koncertne nastope ter mladim poslušalcem približati glasbo na simfoničnih matinejah, komentiranih koncertih, glasbenih delavnicah in v reviji Glasna, ki je trenutno edina tiskana revija o glasbi v Sloveniji. Posebno pozornost namenja tudi ohranjanju in aktualizaciji ljudskega glasbenega izročila.

Od leta 1992 je samostojna članica Mednarodne zveze Glasbenih mladin (Jeunesses Musicales International). Sodeluje na mednarodnih glasbenih taborih in jih tudi prireja. Mlade glasbenike pošilja koncertirat tudi k drugim Glasbenim mladinam po Evropi in v zameno na slovenske odre vabi tuje mlade koncertante. Vsa leta sodeluje pri sestavljanju Svetovnega orkestra Glasbene mladine in Svetovnega zbora mladih, piše na uradni spletni strani. Pripravlja tudi Glasbeno olimpijado, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade.

Na slavnostni akademiji, ki bo ob 18. uri na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet, bodo nastopili glasbeniki, ki so bili in so tako ali drugače povezani z glasbeno mladino. Na sporedu bodo skladbe slovenskih skladateljev Petra Šavlija, Blaža Puciharja, Primoža Ramovša, Damijana Močnika in slovenski ljudski plesi v priredbi tria Volk Folk.

Akademija bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, ki bo ob tej priložnosti izročil zlati red za zasluge. "To je za nas res veliko priznanje in potrditev, da naša dolgoletna prizadevanja pri oblikovanju kakovostnih kulturnovzgojnih programov in koncertov niso bila zaman," je za STA povedala predsednica GMS Pavla Jarc.

"V vseh teh letih smo bili priče veliko izjemnim koncertnim nastopom, ki so izžarevali svežino, mladostno energijo, iskreno željo po muziciranju, in doživeli občudovanja številnega mladega občinstva. Ko smo ob pripravah na jubilej listali po našem arhivu, smo z navdušenjem odkrivali, koliko nekoč mladih, še neuveljavljenih glasbenikov, ki je koncertiralo v glasbenomladinskih programih, zlasti GM odra, je danes priznanih solistov ali komornih glasbenikov," je povedala.

Po njenih besedah ugotavljajo, da so enega od glavnih namenov dosegli: "Mladim glasbenikom smo omogočili stopiti na koncertni oder, da so širšemu občinstvu pokazali svoje znanje in talent, in jim odprli vrata v širni glasbeni svet, kjer sedaj uspešno nastopajo in gradijo svojo umetniško pot."

Na vprašanje, kako naprej, pa je odvrnila, da bodo nadaljevali z glasbeno vzgojo, promocijo mladih glasbenikov ter z revijo Glasna. Še naprej bodo širili glas o vlogi in pomenu glasbe v družbi, ob tem pa razvijali poglobljeno in avtonomno glasbeno kritiko, ki je vse bolj izrinjena s kulturnih strani dnevnega časopisja in s tem tudi iz javnega prostora.