Slovenija 20.1.2020 15:28

Nagrada Sama Smerkolja letos mezzosopranistki Boženi Glavak

Ljubljana, 20. januarja - Nagrado Sama Smerkolja, edino slovensko nagrado za operne pevce, za leto 2019 prejme mezzosopranistka Božena Glavak. Podeljuje jo Slovensko komorno glasbeno gledališče za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere. Podelitev bo 30. januarja v rdeči dvorani magistrata, so sporočili iz društva.

Božena Glavak je bila več kot 30 let redna članica SNG Opera in balet Ljubljana: 1. septembra 1952 se je zaposlila kot članica opernega zbora, 1. oktobra 1955 pa kot operna solistka. Postala je prvakinja ljubljanske Opere, na njenem odru pa je pela tudi še po upokojitvi 31. decembra 1983.

Na svoji več kot 50-letni profesionalni umetniški poti je z okrog 2600 nastopi poustvarila prek 90 glavnih in nosilnih vlog ter okoli 30 stranskih oziroma manjših opernih vlog. Predstavila se je tudi v mnogih oratorijih in samospevih. Obvladovala je najzahtevnejše mezzosopranske vloge in s svojim prodornim in izraznim glasom izjemnega tonskega obsega navduševala tako občinstvo kot kritike.

Veliko je nastopala tudi v tujini: vsepovsod po nekdanji Jugoslaviji, v Italiji, Franciji, Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Luksemburgu, Belgiji, Švici, na Češkem in Slovaškem, v Rusiji in Ukrajini, piše v utemeljitvi.

Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman jo je maja 1998 odlikoval z redom danice hrvatske z likom Marka Marulića za zasluge na področju kulture. Prvi slovenski predsednik Milan Kučan pa jo je decembra 2000 odlikoval s častnim znakom svobode RS za življenjsko delo na področju operne poustvarjalnosti.

"Božena Glavak je s svojimi vrhunskimi umetniškimi poustvaritvami in s svojim celotnim življenjskim opusom trajno obogatila slovensko operno in glasbeno zakladnico ter tudi mednarodni operni prostor. Tako kot že celo življenje še vedno strastno ljubi opero in ostaja zvesta obiskovalka mnogih glasbeno-gledaliških predstav, svoje bogate izkušnje pa z navdušenjem predaja številnim mladim umetniškim kolegom," še piše v utemeljitvi.

O nagrajenki za leto 2019 je odločala strokovna komisija v sestavi Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, Henrik Neubauer in Andrej Debevec.

Slovensko komorno glasbeno gledališče nagrado, poimenovano po baritonistu Samu Smerkolju, podeljuje od leta 2008, ko jo je kot prvi prejel Andrej Debevec. Odtlej pa so jo dobili še Robert Vrčon, Rebeka Radovan, Mirjam Kalin, Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Marko Kobal, Andreja Zakonjšek Krt, Marcos Fink, Branko Robinšak in Matjaž Stopinšek.