Slovenija 21.1.2020 5:00

Zveza Glasbene mladine Slovenije bo 50-letnico proslavila z akademijo

Ljubljana, 21. januarja - Zveza Glasbene mladine Slovenije bo z nocojšnjo slovesno akademijo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana proslavila 50-letnico delovanja. Predsednik republike Borut Pahor ji bo ob tej priložnosti vročil državno odlikovanje red za zasluge za izjemen prispevek k razvoju in širjenju glasbene kulture in ustvarjalnosti med mladimi.

Na akademiji bodo nastopili glasbeniki, ki so bili in so tako ali drugače povezani z glasbeno mladino. Na sporedu bodo skladbe slovenskih skladateljev Petra Šavlija, Blaža Puciharja, Primoža Ramovša, Damijana Močnika in slovenski ljudski plesi v priredbi tria Volk Folk.

Zveza Glasbene mladine Slovenije (GMS) je bila ustanovljena decembra 1969 kot zveza društev z nepridobitnim delovanjem. Njeno poslanstvo je omogočiti mladim glasbenikom prve koncertne nastope ter mladim poslušalcem približati glasbo na simfoničnih matinejah, komentiranih koncertih, glasbenih delavnicah in v reviji Glasna, ki je trenutno edina tiskana revija o glasbi v Sloveniji. Posebno pozornost namenja tudi ohranjanju in aktualizaciji ljudskega glasbenega izročila.

Svoje poslanstvo med drugim uresničuje z matinejskimi koncerti z Orkestrom Slovenske filharmonije, koncerti iz programa Koncert, ki pride k vam, in ciklom GM oder, v katerem se predstavljajo mladi slovenski glasbeniki. V tem obdobju je pripravila več kot 460 koncertov znotraj simfoničnih matinej ter več kot 740 koncertov z več kot 500 izbranimi mladimi glasbeniki znotraj cikla GM oder, ki je na sporedu 29 sezon. Znotraj GM odra je v tem obdobju zazvenelo več kot 80 krstnih izvedb skladb slovenskih skladateljev, piše na uradni spletni strani.

Kot članica Mednarodne zveze Glasbenih mladin (Jeunesses Musicales International) sodeluje tudi pri izmenjavi glasbenikov. Poleg tega sodeluje pri sestavljanju Svetovnega orkestra Glasbene mladine in Svetovnega zbora mladih. V zadnjem desetletju pripravlja še Glasbeno olimpijado, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade.

S 50. letniki revije, ki se je razvijala od časopisa Glasbena mladina prek revije GM do Muske in zdajšnje Glasne, pa enako obdobje razširja vedenje o glasbi in njenem pomenu v družbi, odkriva mlade glasbene talente ter skrbi za slovensko glasbeno publicistiko.

Predsednica GMS Pavla Jarc ob 50-letnem kontinuiranem delovanju ugotavlja, da je bil eden glavnih namenov dosežen. "Mladim glasbenikom smo omogočili stopiti na koncertni oder, da so širšemu občinstvu pokazali svoje znanje in talent, ter jim odprli vrata v širni glasbeni svet, kjer zdaj uspešno nastopajo in gradijo svojo umetniško pot."