Slovenija 21.1.2020 14:33

Na 50. Tednu slovenske drame 12 predstav

Kranj, 21. januarja - Na jubilejnem, 50. Tednu slovenske drame, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začel 27. marca, bo sodelovalo sedem predstav v tekmovalnem in pet predstav v spremljevalnem programu. Med nastopajočimi v rednem programu bodo tudi gledališčniki iz Hrvaške in Rusije, saj je jubilejna izvedba festivala prinesla nekaj novosti.

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Novinarska konferenca o 50. Tednu slovenske drame. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Novinarska konferenca o 50. Tednu slovenske drame.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Novinarska konferenca o 50. Tednu slovenske drame. Selektor 50. Tedna slovenske drame Marko Sosič. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Novinarska konferenca o 50. Tednu slovenske drame.
Selektor 50. Tedna slovenske drame Marko Sosič.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Novinarska konferenca o 50. Tednu slovenske drame. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Novinarska konferenca o 50. Tednu slovenske drame.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Zlatko Midžić/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Zlatko Midžić/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal selektor 50. Tedna slovenske drame (TSD), pisatelj in režiser, Marko Sosič, si je ogledal 48 predstav, ki so v letu 2019 nastale po slovenskih dramskih predlogah. "Osnovni kriterij je bila vsebinska in estetska celovitost ter slojevitost izvedbe posameznih predstav, nenazadnje pa tudi vse tisto, s čimer se je posamezna predstava dotaknila moje estetske, družbene, socialne in civilne zavesti," je pojasnil svoj izbor.

Predstave, ki jih je uvrstil v tekmovalni in spremljevalni program, so tako s tematskega kot estetskega vidika precej različne. Jih pa po njegovem mnenju vendarle povezujejo teme, ki se dotikajo temeljnih vprašanj človekovega bivanja, od preizpraševanja krivde in odgovornosti posameznika do sočloveka in družbe do mnogoterih eksistenčnih ter eksistencialnih vprašanj, ki jih človeku postavlja sodobni družbeni ustroj.

V dveh letih selektorstva se je v Sosiču utrdila misel, da slovenski teater ostaja na visoki estetski ravni in da si v njem tudi igralci, avtorji in režiserji mlajše generacije suvereno utirajo pot. Da bi se 50. izvedba TSD v popolnosti osmislila, pa bi si želel, da vodstva gledališč, ki bodo sodelovala na festivalu, storijo vse, da bi se predstave odigrale na območju Kranja, kjer ima festival svoj domicil.

Jubilejni festival po spremembi pravilnika prinaša tudi nekaj programskih novosti. Ukinjen je bil poseben mednarodni program, tako da je selektor prvič v tekmovalni in spremljevalni program izbral tudi uprizoritve slovenskih besedil v tujih gledališčih.

Sosič je v tekmovalni program uvrstil predstavo Antigona Slavoja Žižka v režiji Angele Richter in izvedbi Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu, v spremljevalni program pa dramo Vinka Möderndorferja Lep dan za umret v režiji Mikhaila Zayetsa in izvedbi ruskega dramskega gledališča iz Novorusiska.

V tekmovalni program je poleg predstave zagrebškega gledališča uvrstil To jabolko, zlato Simone Semenič v režiji Primoža Ekarta in v koprodukciji Zavoda Imaginarni, Cankarjevega doma, SNG Drame Ljubljana in Mestnega gledališča Ljubljanskega. Domače kranjsko gledališče pa bo zastopano z najnovejšo predstavo Dr. Prešeren avtorice in režiserke Nede R. Bric.

Za nagrade se bo potegovala tudi drama Daneta Zajca Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac in koprodukciji SNG Drame Maribor in črnogorskega gledališča Zetski dom na Cetinju. V konkurenci bosta tudi Slovensko mladinsko gledališče z Baalom Andreja Rozmana - Roze v režiji Vita Tauferja ter Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega.

V spremljevalnem programu pa se bosta poleg ruskega gledališča predstavila tudi SNG Drama Maribor z Mostovi in bogovi Nejca Gazvode v režiji Aleksandra Popovskega ter Društvo KUD Krik v koprodukciji JSKD v sodelovanju z Novo pošto, ki je pod režisersko taktirko Eve Kokalj uprizorilo besedilo Varje Hrvatin Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Prav tako sta v spremljevalni program uvrščeni Biokozmizem::izreka po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika, v režiji Dragana Živadinova in v produkciji Zavoda Delak ter Tutošomato Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja in izvedbi SNG Nova Gorica ter Gledališča Koper.

50. TSD prinaša tudi novosti na področju nagrad, saj bodo na festivalu prvič podeljene nagrade za najboljšega igralca in igralko ter nagrada za katerega od elementov gledališča, ki bo žirijo posebej prepričal. Kot je povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, želijo na ta način še bolj spodbuditi uprizarjanje slovenske dramatike.

Ta tudi že sicer najde pot na odre, saj je letno po slovenskih dramskih predlogah narejenih okoli 50 predstav. Še naprej pa bodo v okviru TSD potekale tudi delavnice dramskega pisanja, ki so v zadnjih 15 letih spodbudile nastajanje nove slovenske dramatike. Tokrat bo delavnico, ki bo že drugi leto zapored rezidenčna, vodila znana hrvaška dramatičarka Tena Štivičić.