Svet 22.1.2020 5:00

V berlinski Slikarski galeriji razstava Rafaelovo življenje

Berlin, 22. januarja - V berlinski Slikarski galeriji je na ogled razstava Rafaelovo življenje. Na ogled je 12 jedkanic v Göttingenu rojenega in v Rimu delujočega umetnika Johannesa Riepenhausena (1787-1860). Na njih je upodobljeno življenje italijanskega umetnika Rafaela, ki ga je že slikar, arhitekt, pisatelj in zgodovinar Giorgio Vasari označil kot "božanskega".

Rafael Santi se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu. Delal je v Perugii, Firencah in nato v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je postal glavni arhitekt stavbarnice sv. Petra, leto zatem ga je papež imenoval za svojega glavnega svetovalca, nadzornika vseh starin v Rimu in vodjo dejavnosti kurije.

Že Vasari je Rafaela v 16. stoletju označil kot "božanskega" umetnika. V zgodnjem 19. stoletju pa je zanimanje zanj doseglo vrhunec tudi z odkrivanjem umetnikov posmrtnih ostankov, piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Slikarska galerija.

Rafael, ki se je rodil na veliki petek leta 1483 in umrl prav tako na veliki petek leta 1520, je zahteval, da njegove posmrtne ostanke shranijo v rimskem Panteonu. Kljub temu je obstajal dvom, ali so resnično tam in ali je lobanja, ki so jo hranili na Accademia di San Luca, resnično umetnikova. Pozneje se je izkazalo, da dvom ni bil popolnoma neutemeljen, saj lobanja ni bila umetnikova. Septembra 1833 pa so resnično odkrili Rafaelov grob v Panteonu in njegove posmrtne ostanke so lahko izkopali, kar je povzročilo pravo senzacijo.

Johannes Riepenhausen je že 17 let pred tem skupaj z bratom Franzem ustvaril serijo jedkanic, v katerih je predstavil Rafaelovo življenje. Bila je prva te vrste, saj so do tedaj reproducirali le umetnikova dela. Brata ste se v njej osredotočila predvsem na Rafaelovo otroštvo. Sedaj pa je Johannes - brat Franz je med tem preminil - ta material predelal in se odločil ilustrirati vse najpomembnejše postaje umetnikovega življenja. Tako je leta 1833 izšla 12-delna serija z napisi v italijanščini. Dve leti pozneje sta brata Rocca v Berlinu in Göttingenu poskrbela za nemško izdajo, ki je sedaj na ogled v berlinski Slikarski galeriji.

Razstava bo na ogled do 26. aprila.