Slovenija 23.1.2020 5:00

Na Ljubljanskem gradu bodo podelili priznanja JSKD za dosežke v ljubiteljski kulturi

Ljubljana, 23. januarja - Na Ljubljanskem gradu bodo drevi podelili priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi. Zlato plaketo JSKD za življenjsko delo bo prejel vsestranski kulturnik Franci Pivec, podelili pa bodo še tri srebrne plakete in zlata znaka JSKD.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pivec zaradi predanega ustvarjalnega, mentorskega in organizacijskega dela velja za eno prepoznavnejših osebnosti v slovenskem kulturnem prostoru. Njegovo življenje je od začetkov povezano z umetniško ustvarjalnostjo na domala vseh področjih, izkazuje pa še poseben dar za povezovanje ljubiteljske ustvarjalnosti v številne oblike medsebojnega sodelovanja, med drugim piše v utemeljitvi nagrade, ki jo JSKD Pivcu namenja za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti.

Na nocojšnji prireditvi bodo podelili še srebrne znake in zlata znaka JSKD. Jožko Hudl bo srebrno plaketo prejel za dolgoletno prizadevno pedagoško in organizacijsko delo ter za dosledno prizadevanje za intenzivnejše vključevanje koroških Slovencev v skupni slovenski kulturni prostor, Milan Pavliha za dolgoletno navdihujoče pedagoško, organizacijsko in ustvarjalno delo na področju glasbene dejavnosti, Branimir Ritonja pa za dolgoletno in prizadevno pedagoško in organizacijsko delo ter za ustvarjalne dosežke na področju fotografske dejavnosti.

Prejemnika zlatega znaka JSKD sta Tomaž Krajnc za izjemne ustvarjalne dosežke in inovativne pristope k ustvarjanju gledališke in filmske režije ter Tadeja Vulc za bogat glasbeni opus, dosežene uspehe in izjemno ustvarjalno delo na področju vokalne glasbe.

O dobitnikih priznanj je odločala komisija v sestavi predsednik Jože Osterman ter člani Branka Bezeljak, Ervin Hartman, Janko Malle in Igor Švara. Komisija je izbirala med 37. predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem in širšem okolju, so še sporočili z JSKD.