Svet 23.1.2020 17:47

Peter Svetina med finalisti za Andersenovo nagrado

Ljubljana, 23. januarja - Slovenski pisatelj in pesnik Peter Svetina se je uvrstil med šest finalistov za Andersenovo nagrado (Hans Christian Andersen Award), ki je najvišje mednarodno priznanje na polju mladinske književnosti. Dobitnik nagrade bo znan 30. marca na sejmu otroških knjig v Bologni, ko bodo razglasili tudi dobitnika Andersenove nagrade za ilustracijo.

Murska Sobota. Pesnik in pisatelj Peter Svetina. Foto: Marjan Maučec/STA Arhiv STA

Murska Sobota.
Pesnik in pisatelj Peter Svetina.
Foto: Marjan Maučec/STA
Arhiv STA

Nagradi bodo dobitnikoma izročili na 37. kongresu Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY), ki bo od 5. do 7. septembra v Moskvi, piše na spletni strani slovenske sekcije IBBY.

Andersenovo nagrado, najpomembnejše priznanje za otroško literaturo na svetu, IBBY podeljuje bienalno tako pisateljem kot ilustratorjem za njihov celoten opus.

Med avtorji so letos za nagrado nominirani še Maria Cristina Ramos iz Argentine, Bart Moeyaert iz Belgije, Marie-Aude Murail iz Francije, Farhad Hassanzadeh iz Irana in Jacqueline Woodson iz ZDA.

Med ilustratorji pa so za nagrado nominirani Isabelle Arsenault iz Kanade, Seizo Tashima z Japonske, Sylvia Weve z Nizozemske, Iwona Chmielewska s Poljske, Elena Odriozola iz Španije in Albertine s Švice, piše v sporočilu za javnost IBBY.

Slovenska sekcija IBBY je za Andersenovo nagrado nominirala tudi ilustratorja Damijana Stepančiča. Stepančič se je s slikanico Arsenije!, ki sta jo ustvarila z Lucijo Stepančič, uvrstil na seznam izjemnih mladinskih knjig, ki jih žirija za Andersenovo nagrado priporoča za prevode v tuje jezike. Slikanica Arsenije!, spomini borca na 1. svetovno vojno je izšla leta 2017 pri založbi Miš, je mogoče izvedeti na spletni strani slovenske sekcije IBBY.

Peter Svetina in Damijan Stepančič pa sta tudi avtorja letošnje poslanice IBBY ob 2. aprilu, dnevu knjig za otroke.