Slovenija 25.1.2020 5:00

V CD premiera znanstvenega kabareta 2020

Ljubljana, 25. januarja - Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) bo drevi premiera krstne uprizoritve koprodukcije 2020 po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija. Koncept in režijo znanstvenega kabareta podpisuje Ivica Buljan. Predstava tematizira usodo in evolucijo človeka.

Ljubljana. Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) Barbara Hieng Samobor je na novinarski konferenci povedala, da je Buljan s sodelavci zastavil koncept, ki ogromno stavi ne le na nadarjenost igralcev, ampak tudi na njihova stališča in razmišljanja ter soustvarjanje. Dodala je, da so v procesu dela Hararijeve iztočnice zelo spoštljivo in verno predelali in jih razprli na na način, ki daje možnost sointerpretacije gledalcu.

Po besedah dramaturginje Petra Pogorevc so ob začetku študija izhajali iz približno 1200 strani dolgega poljudnoznanstvenega Hararijevega besedila. Iz njega so izluščili tisto, kar se jim je zdelo uprizoritveno zanimivo ter za njih kot posameznike in za ekipo kot kolektiv v kakršnemkoli smislu zavezujoče. Ogledali so si tudi veliko dokumentarnih in igranih filmov, ki so pronicali v material in pustili svojo sled v končni različici predstave, ter poslušali glasbo in spremljali aktualno dogajanje doma in po svetu.

V predstavi igrajo Iva Babić, Mojca Funkl, Jure Henigman, Nina Ivanišin, Benjamin Krnetić, Nika Korenjak, Marko Mandić, Zvezdana Mlakar, Jette Ostan Vejrup, Matej Puc, Timon Šturbej, Matej Zemljič in Jurij Zrnec. Scenografa predstave sta Buljan in Karmen Klučar, kostumografinja Ana Savić Gecan, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, koreograf Ahmed Soura.

Predstava 2020, ki je koprodukcija CD, SNG Drama Ljubljana in MGL, je osrednji del festivala Slovenija 2050. Ponovitve bodo na sporedu od 27. januarja do 1. februarja.