Slovenija 25.1.2020 9:20

Objavljen razpis za rezidenčno delavnico dramskega pisanja na 50. TSD

Kranj, 25. januarja - Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame (TSD) in Layerjeva hiša Kranj sta objavila razpis za rezidenčno delavnico dramskega pisanja na 50. TSD, ki bo potekala od od 28. marca do 1. aprila. Fokus letošnje delavnice bo razvijanje dramskega besedila. Prijavo je potrebno oddati do 12. februarja.

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Zlatko Midžić/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Zlatko Midžić/STA
Arhiv STA

Brezplačno delavnico dramskega pisanja, ki so jo lani poimenovali Jenkova soba, bodo letos organizirali šestnajstič. Štirje izbrani udeleženci bodo v času delavnice brezplačno bivali v Layerjevi hiši, kjer bo potekala tudi delavnica, in se pod vodstvom mentorice Tene Štivičić urili v pisanju dramskih besedil.

Zainteresirani morajo k prijavi predložiti odlomek dramskega besedila v treh prizorih (3 do 5 strani), ki ga trenutno pišejo in bi ga radi razvili na delavnici ter zapisati nekaj o sebi, ter zakaj jih zanima pisanje za oder in koliko izkušenj imajo s tovrstnim pisanjem. Razpis, ki je objavljen na spletni strani Prešernovega gledališča Kranj, je odprt za vse, ne glede na starost ali izkušnje s pisanjem za oder.

Hrvaška dramatičarka Tena Štivičić je študirala v Zagrebu in v Londonu. Njeno prvo dramsko besedilo je Spet ta nedelja! (Nemreš pobjeć od nedjelje), ki so ga krstno uprizorili v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM), je eno od njenih najpogosteje uprizarjanih. Leta 2003 so v beograjskem Ateljeju 212 krstno uprizorili njeno diplomsko igro Midva (Dvije).

Njena drama Fragile! je bila v režiji Matjaža Pograjca krstno uprizorjena leta 2005 v Slovenskem mladinskem gledališču. Uprizoritev je prejela številne nagrade, med drugim nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti na Festivalu Borštnikovo srečanje, ter gostovala v številnih državah, tudi zunaj Evrope. Njeno naslednje besedilo Kresnice (Krijesnice) pa je bilo krstno uprizorjeno leta 2007 v ZKM in zatem še v številnih državah. V Mestnem gledališču ljubljanskem so besedilo uprizorili predlani.

Sodelovala je tudi v številnih mednarodnih projektih z več pisci. Leta 2015 je v New Yorku za dramo Tri zime osvojila nagrado Susan Smith Blackburn, najpomembnejšo nagrado za dramatičarke, ki pišejo v angleškem jeziku.

Rezidenčno delavnico dramskega pisanja v Prešernovem gledališču Kranj organizirajo v sodelovanju z Layerjevo hišo, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom za turizem in kulturo Kranj ter Društvom Krik.